Gå til hovedinnhold

Kraftige drivere for helse- og legemiddelsektoren

Lønnsomme investeringer i helsesektoren.

DNB Health Care investerer primært i store selskap med solide posisjoner og gode utsikter innen sin kjernevirksomhet – en konservativ strategi som over tid har vist seg å fungere godt og som har levert god avkastning. Potensialet og veksten innen helsesektoren er sterk, drevet av forskning, innovasjon og utvikling. Selskap med dominerende posisjoner innen vaksiner er et område fondet har tro på og har tatt store posisjoner i. Det brukes i dag mye ressurser, og det har blitt gjort store fremskritt i utvikling og forbedring av vaksiner gjennom et sterkt samarbeid mellom privat og offentlig kapital. En vesentlig pådriver til dette har bla. vært Bill Gates, gründer av Microsoft.

«Vaksinering er den mest kostnadseffektive måten å redde liv på»

Vaksiner forhindrer mellom 2-3 millioner dødsfall hvert år, i følge WHO (World Health Organization), som mener at det bare er tilgangen til rent vann som kan forebygge mer sykdom. Utfordringene globalt er fortsatt enorme spesielt i fremvoksende markeder. Det er derfor et paradoks at vi i Aftenposten 7. februar kan lese om vaksinemotstand i flere miljøer både i USA og Europa. Vaksineskepsis regnes i dag som en av de 10 største truslene mot folkehelse.

Det anslås eksempelvis at bare 5 prosent av verdens barn får alle de vaksinene WHO anbefaler, og fortsatt er det hvert år 1,5 millioner barn som dør av sykdommer som enkelt kunne vært unngått. Vaksinasjon er blant de aller mest effektive og minst kostbare metodene for å redde barns liv ifølge. UNICEF er verdens største innkjøper av vaksiner, og sitter i førersetet for omfattende vaksinasjonskampanjer verden over.

Listen over sykdommer som kan forebygges ved vaksinasjon er lang og omfatter influensa, kolera, difteri, meslinger, hepatitt, polio, humant papillomvirus, hjernehinnebetennelse, kusma, kikhoste, pneumokokkinfeksjon, rotavirus, røde hunder, helvetesild, vannkopper, stivkrampe, tuberkulose, tyfoidfeber, seksuelt overførbare sykdommer, gulfeber, malaria og ebola.

Vaksineprogram globalt støttes av WHO, UNICEF, Verdensbanken, farmasiselskaper, frivillige organisasjoner, forskningsorganisasjoner og ikke minst Bill & Melinda Gates Foundation. De har gjennom sin stiftelse bidratt mer enn noe land – anslagsvis 2,2 mrd USD (pr 2016) gjennom mange år. I tillegg bidrar mange land med betydelige ressurser hvorav Norge er en av de største økonomiske bidragsyterne med en bevilgning på 6,25 milliarder kroner for perioden 2016-2020.

Forskning, innovasjon og utvikling

Legemiddelindustrien står for forskning, innovasjon og utvikling av nye vaksiner og samtidig forbedring av gamle vaksiner.

DNB Health Care har i dag investeringer i flere av de største selskapene som bidrar sterkest i utviklingen av vaksiner.

  • SANOFI produserer årlig mer enn 1 mrd brukerdoser med ulik vaksiner. Spesielt innen vaksine program for barn, influensavaksine og i arbeidet med utryddelse av polio er de verdensledende. SANOFI har en stor posisjon i DNB Health Care ca 7% av fondet og er vår største overvekt ved inngangen til februar.
  • GSK – Glaxo Smith Kline har i mer enn 100 år bidratt i utviklingen av vaksiner og leverer mer en 2 millioner vaksine doser daglig til mennesker i 160 land. De har et bredt utvalg av vaksiner og en sterk portefølje av fremtidsrettede vaksiner i sin portefølje. I DNB Health Care utgjør investeringer i GSK ca 4% av fondet.

Kraftige drivere for helse- og legemiddelsektoren

  • Innovasjon og utvikling av nye og mer effektive medisiner, ny teknologi og behandlingsmetoder.
  • Befolkningsvekst – Ifølge estimater fra FN skal folketallet i verden stige til 11 milliarder frem mot år 2100. Høyere levestandard og tilgang til effektive medisiner og helsetjenester vil gi økt etterspørsel og vekst i disse områdene.
  • Livsstilssykdommer – Fedme og diabetes er to viktige områder som vil kreve mye ressurser og investeringer.
  • Demografi – Som følge av at vi lever stadig lenger, spesielt i landene i vesten, er det en betydelig økning i behovet for helsetjenester som pleie og omsorg.

Etterspørselen etter helsetjenester globalt forventes å fortsette å vokse selv i perioder med lavere global vekst. Det betyr dog ikke at helsesektoren er skjermet ved en global resesjon.

DNB Health Care – en spennende investeringsmulighet

DNB Health Care investerer i lønnsomme selskap med ledende posisjoner i vekstmarkeder innen helse- og legemiddelsektoren. Fondet investerer normalt ikke i selskaper som er i en tidligfase hvor resultat ofte kan være «vinn eller forsvinn». DNB Health Care har et bredt investeringsmandat og kan investere i selskaper innenfor helsesektoren over hele verden og i alle underkategorier i sektoren uten spesielle begrensninger.

Her kan du også se nettmøte med en av forvalterne i DNB Health Care, fra 7. februar

Kilde: WHO, UNICEF, Bill & Melinda Gates Foundation, GSK, SANOFI , DNB Asset Management

Les flere av DNB’s blogginnlegg her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer