Kl 16.05: Konsolidering etter rally

Oslo Børs er i en marginalt korreksjon på 0.5% etter gårsdagens rally. I mine øyne er dette etter oppskriften. Hadde vi skåret rett ned igjen i dag, ville tilliten blitt ytterligere svekket. Nå fristes flere inn i markedet, og tar vi ut gårsdagens høy, kan rallyet fortsette. Vi nærmer oss den sterkeste perioden for aksjer i løpet av et år. November til påske har hsitorisk sett vært fruktbart for investorene, og det er viktig å ikke stirre seg blind på negative storyer. Tenk hvis markedet klarer å stable seg på bena etter FED stimulien er borte? Sterkere signal om friskt marked får man ikke.

Monthly_Returns_40_yr

Det Stavanger baserte forvaltningselskapet Hitec kjøpte en stor pott med aksjer i Rocksource (RGT) i går. Det er lenge siden jeg har sett de gjøre lignedne på noterte aksjer på Oslo Børs, og i mine øyne er dette et sterkt signal om potensialet i aksjen. De har mer penger, erfaring og kunnskap enn den jevne investor, og det er derfor ingen skam å hekte seg på slike trades. Kjøpet er reelt, og de puttet 180 millioner kroner på bordet for en post i selskapet.

Pareto skriver at de gjentar salgsanbefalingen på Yara, og mener aksjen skal gå i 260 kroner. Selskaper skuffet i dag på inntjening per aksje, og det var relatert til større nedskrivinger på tidligere investeringer. De skriver også om fallende råvarepriser og høye lagre innen NPK og gjødsel.

Nå blir det spennende å se om de klarer å dytte indeksene i pluss etter lunch, og som jeg skrev tidligere; En slik bevegelse vil nok trekke mer penger inn aksjemarkedet, en selvforsterkende effekt.

Oppdatering kl 16.05: Indeksene stiger i ettermiddag, og Oslo Børs handler nå høyere enn toppen i går, da markedet steg nærmere 3%. Det er ikke noe poeng å stritte i mot denne bevegelsen hvis du er short. Seadrill, Statoil, Telenor og DNB løfter det norske markedet, og det er tillitsvekkende at selgerne ble raskt luket bort i Norsk Hydro og Marine Harvest som la frem tall i dag. Alt i alt en positiv dag, som forhåpentligvis bidrar til at de store pengene fristes inn i markedet igjen.

Victor D. Norman mener vi trenger “filthy rich” kapitalister til å fungere som en inspirasjon for oppvoksende generasjoner. Det er den klassiske drivkraften som ligger i penger han argumenterer for, og det er nok ikke mange som er uenige. Jeg har dog en liten digresjon:

Norske kapitalister innen eiendom, olje, bygg og dagligvarer, skiller seg betraktelig ut fra forretningsheltene vi ser på andre siden av atlanteren. Der borte er det større kultur for å dele av erfaringer, delta i debatten og fungere som læremestre for neste generasjon. Se på Warren Buffet, Bill Gates, Peter Thiel, Marc Andreesen, Mark Zuckerberg. De bruker tid på media, skriver bøker, kronikker, foreleser på universitetet, gjør podcasts og holder innlegg på seminarer. Deres reise er verdifull i form av erfaring og kunnskap, som de igjen deler. I Norge har vi fått et feil fokus, med feil reaksjon fra “rikingene”. Kanskje norsk media skal ta noe av skylden, med overdreven fokus på krangling, privat forbruk, generalisering og fiendtlighet. Industribyggerne som Røkke, Fredriksen, Hagen, Thon osv. har svart med å komme med sutring eller politiske utspill hver gang de er nær en mikrofon. Hva med å engasjere seg for neste generasjon? Del med oss, lær bort, vis et engasjement, så kanskje fokuset dreier seg over på den enorme kapasiteten disse menneskene besitter. Vinn vinn for oss alle.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer