Kl 16.31: Fasiten kommer ikke i dag.

Til tross for oppgang gjennom hele handelsdagen, har vi kun tatt igjen under halvparten av fallet på fredag. Vi skal dog ikke se for mørkt på det, ettersom det er godt mulig at totalmarkedet drar nytte av likviditeten som er på vei UT av Facebook akkurat nå. Aksjen faller -12%, mens samtlige andre store IT selskaper outperformer indeksen.

Det diskuteres om børsintroduksjonen var vellykket eller ikke, men ser man fredagen isolert, var det en stor suksess. Hadde aksjen steget f.eks +10% på noteringsdag, ville det vært et tegn på at emisjonskursen ble satt for lavt. Det betyr at gründerne lot penger ligge igjen på bordet, gjennom lav prissetting av aksjen. Investeringsbanken Morgan Stanley ville fått kjeft, ettersom de da rigget transaksjonen slik at hedgefondkundene sine skulle tjene, og ikke selskapet de representerte, nemlig Facebook. Hadde aksjen falt -10%, ville MS bli anklagd for å lure kundene som tegnet seg i emisjonen. En oppgang på noen få øre over emisjonskurs, med tanke på at de dro inn 16 mrd USD på en prissetting på over 100 mrd USD, synes jeg var et kunststykke!

Riktignok faller aksjen i dag, og det betyr bare at investorene som håpet på en gratisreise på noteringsdag likviderer posisjonene sine. For de kortsiktige er traden over, men det kan bety muligheter for de som står klar med cash. La oss følge med de neste dagene.

På Oslo Børs ser jeg at oljefavorittene PGS, AKSO og SUBC stiger mellom +2.5% og 5.5%, og fortsetter markedet opp i morgen kan det ligge ytterligere oppside i disse aksjene. Problemet er at volumet er veldig tynt, og dette kan slå raskt ned igjen så fort noen EU politikere treffer en journalist med en mikrofon.

I følge Fondsfinans kan tollkrigen mellom Kina og USA koste REC mer enn 400 mill NOK i økte kostnader…

Aker Solutions kjøper NPS Energy, og vi skal ikke gå inn på det tekniske ved dealen utenom å si at de kjøper et selskap innen eksisterende forretningsområdet, men med spennende geografisk forankring. Prisen de betaler tilsvarer EV/EBITDA  x9.6, mens Aker Solutions handler EV/EBITDA på x6.4. Det betyr at siste referansepris i markedet ligger mye høyere enn hva AKSO handler til i dag. Det er bullish selv om AKSO gjorde transaksjonen selv…

ORDFORKLARING: EV/EBITDA viser et forholdstall mellom selskapsverdi og inntjening. EV står for enterprisevalue, som er markedsverdien + gjeld – cash i selskapet. I dette oppkjøpet overtar Aker Solutions gjelden i tillegg til at de betaler en pris til selskapets aksjonærer. EBITDA står for inntjening før renter, skatt, av og nedskrivinger.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer