Kl 16.26: Faren over?

Oppdatering kl 14.15: Markedet handlet opp fra start, og nå begynner sentimentet å forandre seg fra usikkerheten som ble skapt i helgen. Flere og flere innser at dette ikke vil spre seg til andre land, rett og slett fordi det er andre utfordringer der, og fordi Spania og Italia er på bedringens vei. Det er ingen store pakker som skal forhandles, og banksparerne kan derfor føle seg trygge. I tillegg var det et stort moment at over halvparten av pengene i de kypriotiske bankene var utenlandske skatteflyktninger, og det ville sett rart ut å hjelpe de med EU sine skattepenger.

Når det er sagt kan det selvfølgelig komme svingninger frem til dette er vedtatt, og det siste jeg leste var at de kypriotiske bankene holder stengt ut onsdag.

Den avgjørende bevegelsen må komme i kveld. Handler Wall Street opp, og lukker gapet fra fredag, vil mange tenke at bankskatten i Kypros er inndiskontert, og da vil f.eks asiatiske markedet handle opp i natt. Det vil igjen føre til oppgang i Europa i morgen. Holder man hodet kaldt, er det ingen grunn til å få panikk fordi man gjør ekstraordinære tiltak i eurosonen sin minste økonomi.

YARA er en av to OBX aksjer som handler høyere akkurat nå, og det er mest sannsynlig på rykter i kornmarkedet at reservene er uhyre små. Det betyr at prisen kommer til å stige, og bøndene ønsker å plante mer, for å utnytte det sterke markedet. Da trengs det gjødsel! Personlig liker jeg å se at UREAprisen stiger, men mye kan være gjort bare på forventninger.

Hva skal man gjøre? Jeg vender tilbake til et gammelt tema; nemlig å bruke volumet aktivt i tradingen. Ta halvparten i dag, og skulle markedet stige videre i morgen kan man eventuelt legge på mer. Kommer det ytterligere nyheter i dag som øker usikkerheten, er det bare å hive det ut igjen og ta risikoen tilbake til null. På torsdag mente jeg at markedet kanskje kunne ta et skritt tilbake etter gode arbeidstall, og uavhengig av årsak har aktørene nå fått testet lave kurser, og det ser ut til at de kjøper.

Oppdatering kl 16.26: Amerikanerne fortsetter å løfte indeksene, og i mine øyne begynner Kypros “problematikken” å fortone seg som kun en forstyrrende start på uken. Husk at markedet har oppført seg eksemplarisk siden nyttår, og som John Eggen (twitter @Merimack1 ) forvalter i Allegro Finans sa i sted:

Markedet har ristet av seg fire store negative nyheter de siste ukene:

  • Valget i Italia, med låst parlament.
  • Innstramminger i Kina, skatt på eiendom.
  • Francois Hollande som forsvarte at Frankrike bommer på budsjettet sitt.
  • Kypros; engangsavgift på bankinnskudd.
De god makrotallene overvinner tydeligvis dårlige “nyheter”.

 

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer