Kl 13.34: Klarer indeksen å dra seg i pluss?

Vi går mot helg, og selv om det ikke er noe form for momentum på børsen, har indeksen hentet igjen noe av den initielle nedgangen. Jeg begynner å mistenke at traderne ikke tør å sitte short over helgen, fordi det er fare for at Spania kan få krisehjelp og banker kan bli rekapitalisert. Det er valg i Hellas neste helg, og da kan det være greit å rydde unna Spania situasjonen, så godt det lar seg gjøre, i forkant.

Norske Skog er blant vinnerne i dag også, og aksjen har steget 30% på en uke. Thomas Nielsen i Pareto rykket ut med en kjøpsanbefaling når aksjen stod i 3.50 kr, og hans prismål var 4.50 kr. Se hvor den er nå! Ved slike tilfeller må det være morsomt å være analytiker, og ikke minst lettere å plukke opp telefonen til institusjonene og fortelle at prismålet er nådd og de kan ta profitt. Spot on.

Oljeprisen og oljeaksjene er svake, og som jeg skrev i kommentarfeltet under dagens morgenrapport, har vi sett et sentimentskifte når det gjelder denne råvaren. Nå snakkes det ikke lenger om begrenset ressurs, verdens energibehov osv. men heller om nye produksjonsmåter (skifer) og store nye leterområder som åpnes opp. I tillegg har Irakproduksjonen kommer i gang, og det er verdt å merke seg at de sitter på verdens nest største reserver. (etter Saudi Arabia). Nå skal jeg ikke dømme oljeprisen nord og ned, fordi den blir kjørt opp og ned av spekulanter sammen med andre “risk assets”, men jeg prøver å bygge et case som argumenterer for at det ikke nødvendigvis blir oljebonanza de neste årene. Det er faktisk en reell mulighet for at etterspørselen i USA fortsetter å falle, og ny teknologi gjør det mindre attraktivt å bruke fossile brennstoffer (elbiler, solpaneler). I et slikt scenario kan vi se oljeprisen ned til 10-20 USD igjen, og det betyr ragnarokk for overbelånte oljeselskaper med dyr produksjon.

OPPDATERING kl 16.20: Ingen panikk på Wall Street, og Oslo Børs løfter seg til høyeste punkt for dagen. Oljeaksjene er fremdeles den svakeste sektoren, men oljeprisen har steget 1 USD den siste time og sektoren behøver dermed ikke forholde seg svak gjennom kvelden.

Morsomt å lese Aasulv Tveitereid sin argumentasjon på EMGS. Han sier selv at aksjen burde vært priset på 30 kr +, og det basert på flere faktorer. Selskapet har monopol på sin teknologi, som er etterspurt. De har masse cash, og basert på sin unike rolle burde selskapet prises med en høy multippel kontra en multippelrabatt som i dag. Aksjen svinger mye, men det fundamentale har ikke forandrer seg i nevneverdig grad. Den eneste trusselen er hvis oljeprisen faller så mye at oljeselskapene stopper å lete etter olje. Vi er ikke der enda…

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer