Kl 13.29: Omsetningen i markedet!

Jeg synes det tar en time lengre hver dag før omsetningen overstiger 1 mrd, og nå har handelen pågått i 4.5 time og vi har fortsatt ikke oversteget det nivået.

Etter stengetid på Wall Street legger Alcoa frem tall, og det blir en direkte “read-across” til Norsk Hydro ettersom de er i samme marked. Alcoa er ned 10% siste tre månedene, mens NHY er ned -30%. Det kan jo bli interessant hvis Alcoa opprettholder guiding og snakker mindre stygt om alumarkedet enn hva som er ventet. Dette er riktignok ikke et argument for å kjøpe aksjer i forkant, for jeg anser det som mer sannsynlig at de snakker ned andre halvår. Den store bøygen er veksten i Kina, og som alle har fått med seg svekker den seg måned for måned nå.

En av mine favorittskribenter, Joshua Brown, lister opp 10 grunner til å eie aksjer i andre halvår. I seg selv er ikke dette en grunn til å gå aktivt inn i markedet i sommer, men som underholdning og “grunnlag” for investeringsbeslutninger som kanskje skal gjøres i August synes jeg punktene er gode:

  1. APPLE, som er en av de tyngste aksjene i 2 av 3 amerikanske aksjeindekser, går inn i en aggresiv produktlanseringsyklus og kan skape entusiasme for aksjer igjen. Iphone 5, Ipad Mini og Apple TV.
  2. Kina har allerede kræsjet, se på Shanghai indeksen hittil i år, og det kan betyr en midlertidig bunn eller nye kraftige stimuliprogrammer.
  3. Strategene på Wall Street har ikke vært mer negative på 15 år. De er nå mer negative enn etter tech boblen i 2000, eller finanskrisen i 2008. Dette er en contrarian indikator.
  4. Selv om alt er dystert i Europa er det land som begynner å reise seg, som f.eks Irland, og de kan fungere som et eksempel på hva som vil skje med Spania og Hellas.
  5. Europa er skadelig for primært europeiske finansaksjer osv. Det er ikke altoverskyggende for sektorer som fungerer.
  6. Sentralbankene har for første i historien en felles agenda og det er å kickstarte global vekst. Det blir ikke diskutert inflasjon eller hvorvidt renten kan stige om et år eller to, nå er alt fokuse på billigst mulig likviditet.
  7. Billigere råvarer kan bedre marginen for verdens største selskaper som har dette som primærkostnad. Høyere marginer er et sikkerhetsnett for aksjefall.
  8. Obligasjonsfond topper ut, etter et massivt bytte fra aksjer til obligasjoner, denne trenden kan snu.
  9. Pessimism er base-case, det vil si at det er svært få som faktisk tror på en oppside. Har dere sett noen?

OPPDATERING kl 17.06: Det hadde vært interessant om Oslo Børs ASA var børsnotert, og man da kunne trade aksjen som en proxy på volum og antall børsnoteringer. Det har blitt notert 2 selskaper på børsen i år? eller var Selvaag den tredje? Volumet i dag kommer mest sannsynlig ikke til å bikke 2 mrd, og da hadde det vært en god trade å shorte Oslo Børs aksjen. De tjener penger på at selskapene er listet, omsetning og kursinformasjon. Jeg kan ikke se at denne businessen er god akkurat nå. Motsatt kan man kjøpe aksjen hvis man mener det kommer en periode med oppgang, men timingen synes å være vanskelig, så vil Oslo Børs aksjen stige pga. høyere handelsvolum osv.

OPPDATERING kl 23.59: Ingen store overaskelser fra Alcoa. De slo estimatene, men aksjen er marginalt ned. Ingen stor read-across enda, og det er godt mulig markedet og Norsk Hydro gjør mer av det samme… det vil si ingenting. Non-event!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer