Kl 15.14: NAUR trenger mer tid, men det har vi nok av!

Oppdatering kl 13.11: Markedet går på tomgang, med 25% lavere volum enn på samme tid i går. Det er lite nyheter som har potensialet til å flytte aksjekursene, og det fører til at momentuminvestorene gjør forefallende kontorarbeid i stedet.

NAUR har utsatt emisjonen til mandag, altså ikke en 24 eller 48 timer “extension”, men 6 dager. Det var ingenting med denne transaksjonen som fikk meg til å tro at den skulle bli lett å plassere, men nå ser det ut til at de må røske hardere opp i balansen. Skal de reforhandle obligasjonsgjeld før aksjeemisjonen går på plass? Gjeld og egenkapital handles forskjellig, og har en annen risikoprofil. Risikoen på obligasjonslån går i taket når egenkapitalen er tapt. Spillet for et slikt selskap er å få obligasjonseierne til å tro at uten ny egenkapital vil selskapet gå til skifteretten og långiverne måtte ta store tap. Obligasjonseierne blir tilbudt en “haircut” på gjelden, mot at selskapet klarer å fylle på med nok egenkapital til å overleve. Valget til obligasjonseierne blir derfor å risikere alt ved å nekte nedskriving av halvparten. Skriver de ned halvparten (et eksempel, ikke basert på tall fra slike forhandlinger), vil selskapet klare å hente over 1.5 milliarder kroner i egenkapital og således klare å betale rentene sine. Med tanke på de massive tapene egenkapitaleierne (aksjonærene) har tatt i denne runden, skjønner jeg at både investorene og selskapet selv har lyst til å presse obligasjonseierne til å skrive ned lån. Problemet er selvfølgelig at det kommer mer støy før en løsning er på plass, og det gjør at aksjen ikke er investerbar enda.

OPPDATERING kl 15.14: Jeg fant en spennende prisvurdering på Apple aksjen, og bakgrunnsmaterialet kan leser her. Henry Blodget mener selskapet er billig, og argumenterer med at de har en stor kontantbeholdning. Selskapsverdien er nå $422 milliarder, og de har $135 milliarder i kontanter. Det betyr at du kan kjøpe selskapet, og ta ut pengene, og den operasjonelle verdien er verdt i underkant av $300 milliarder. Med tanke på at de tjener $40 miliarder i året fortsatt, får du en PE på 7 på selskapet ekslusive kontanter.

Hva kan de gjøre med kontantene? De har vært tilbakeholdne på oppkjøpssiden, og med tanke på hva utviklingsavdelingen til Apple har fått til, er det svært få andre miljøer som virker attraktive. Da gjenstår tilbakekjøp av aksjer eller utbytte.

De betaler cirka $10 milliarder i utbytte årlig, og det er 2.5% direkteavkastning. Henry Blodget mener at selskapet lett kan øke dette til $20 milliarder, og da vil man få 5% årlig avkastning fra selskapet. Det er sterkt i internasjonal målestokk og kan passe sammen med transformasjonen fra vekstselskap til utbyttemaskin. Mye skal gå galt hvis $450 ikke er et godt kjøp for inneværende år.

FED står klar til å kjøpe statsobligasjoner for $1 trillion til i år, i et forsøk på å holde rentene lave. Hvofor gjør de det? Når FED køper statsobligasjoner er det for å presse renten ned, slik at penger som vanligvis hadde gått til statsobligasjoner går til “corporate bonds” og/el aksjer i stedet. Dette er vel noe av grunnen til at high yield markedet har eksplodert de to siste årene, både i Norge og utlandet. Faren er at FED skaper en boble i dette markedet, noe vi får svar på hvis rentene virkelig begynner å stige. Det er allerede tegn til at rentene kommer opp, noe som er positivt for aksjemarkedet og økonomien, men et faresignal for de som sitter i obligasjoner.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer