Kl 12.59: Etter lunch!

Storebrand er dagens vinner, som følge av lempelser på nye Solvency II krav fra EU. Det morsomme er at denne nyheten kom i dag tidlig, men aksjen begynte å gå på høyt volum allerede i går. Det er ikke nødvendigvis norske investorer som fikk innsideinformasjon, men det kan ha vært større utlendinger som kjøpte hele forsikringsektoren, fordi en utro byråkrat i EU hadde visket dem noe i øret.  Klikk videre OPPDATERT kl 19.49.

LCH Clearnet (London Clearing House), som er et av verdens største “clearinghus” satte opp marginene på Spanske statsobligasjoner i dag. Det kunne vel ikke kommet på et dårligere tidspunkt.

Et clearinghus, som f.eks NOS Clearing, står mellom to motparter og sørger for å hente inn marginer på en deal for å garantere for oppgjøret. Hvis f.eks Morgan Stanley gjør en stor oljekontrakt mot en mindre aktør, vil de melde kontrakten inn til et clearinghus, som deretter tar på seg risikoen for at partene får oppgjør. Skulle den lille oljemyggen ikke gjøre opp for seg, vil clearinghuset betale det som skyldes til Morgan Stanley. For at clearinghuset skal påta seg dette ansvaret krever de marginer fra begge partene. Marginer vil variere, men i volatile råvaremarkedet kan det være mellom 30-40% av nomiell verdi og regnes ut fra en volatilitetskurve og likviditeten i produktet. Da LCH Clearnet satte opp marginene på Spanske obligasjoner, førte det til at partene må stille mer sikkerhet for posisjonene sine. Det blir derfor mindre attraktivt å kjøpe obligasjonene, fordi man må bruke mer av kapitalen sin for samme eksponering.

OPPDATERING kl 16.21: Tirsdag for en uke siden, skrev jeg om JP Morgan og at det kraftige kursfallet muligens var i sterkeste laget. Tapet på 2 mrd. EUR. utgjorde 10% av resultatet i 2011, men barberte 27 mrd. av selskapets marketcap. Jeg hadde dog ikke baller nok til å foreslå en handel i aksjen, og det var synd for nå har den steget fra 34 til 36.2 USD på en uke. Alle øyne er på FOMC (fed) møtet i kveld, og jeg kommer med en oppdatering i etterkant. Det kan bevege markedet… eller ikke! hah

OPPDATERING kl 19.49: Godt jeg slang på de siste to ordene i forrige oppdatering, for nå er indeksene akkurat der de var før Bernanke uttalte seg. En hel del ingenting. FED vil fortsette å holde de lange rentene kunstig nede ved å selge korte obligasjonsmaturiteter og kjøpe de lange. Selv om Bernanke ikke ville si noe om QE3 stimuli, ligger det vel i kortene at det kommer hvis økonomien i USA faller tilbake til resesjon. Er det mange som tviler på at de vil bli mer aggressive under et slikt scenario?

Det virker som investorene venter på utslag som ikke kommer, og det er ingen som sitter trygt nå selv om jeg tror shorterne er mer nervøse enn de som eier aksjer. At markedet holder seg stabilt ved store nyheter må tolkes positivt, spesielt med tanke på de underliggende problemene verdensøkonomien har.

Ref. tidligere kommentar om marginer. Her kan dere se hvordan de Italienske har blitt satt opp…

JP Morgan er opp nye +3.7% i dag, og er den desidert sterkeste bankaksjen på Wall Street akkurat nå.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer