Kl 11.50: Dårlig PMI tall!

Sentimentet blant innkjøpssjefene kom inn dårligere enn ventet i April. Ingen land ble skånet, til og med Tyskland skuffet. For de som ikke vet hva PMI betyr, og hvordan de kommer frem til tallet, har jeg laget en liten forklaring.

Purchasing Manager Index er en indeks av 5 undervariabler som blir målt hos innkjøpsjefer og de som driver med logistikk. Formålet er å måle temperaturen på vareflyt. De fem undergruppene er

  • – Produksjonsnivå. Øker eller synker aktiviteten?
  • – Nye ordre fra kunder. Flere eller færre?
  • – Hastighet på nye leveranser, raskere eller saktere?
  • – Varelager. Øker eller synker?
  • – Antall ansatte. Øker eller synker?

Bedriftene som deltar i undersøkelsen får kun 3 svaralternativer på hvert spørsmål. Der alternativene enten er øker, mer, bedre og midterste er samme, nøytral og det negative alternative er dårligere, synker osv. Hvis like mange krysser av på det positive alternativet som det negative, blir indeksen 50. Det betyr en nøytral aktivitet. Blir indekstallet over 50, betyr det at flere har krysset av på det positive svaret og undersøkelsen tolkes dithen at det er vekst i aktiviteten. I Italia var det ventet et PMI tall på 47, men indeksen kom inn på 43.8, altså mye dårligere enn forventet. Snittet for hele Eurosonen ble 45.9.

Det skapes mange stygge overskrifter med slike tall, men min personlige mening er at slike tall gir mest utslag på børsen når de passerer 50. Hvis det var ventet 52, og den kom inn på 47, skjønner jeg at markedet selger av ettersom aktiviteten svekket seg men aktørene ventet vekst. Hvis det var ventet 47 og den kom inn 45.9, lurer jeg på hvem som ble “overrasket” og plutselig må selge aksjer. Vi får la amerikanerne tørke søvnen ut av øynene før vi gjør noe, men dette markedet kan komme raskt tilbake.

OPPDATERING kl 16.24: Ingen grunn til panikk. S&P500 indeksen er på samme nivå som mandag, altså for 48 timer siden. DNB har falt under 62 igjen, men er fortsatt i pluss for dagen. Sammenlignet med de svenske bankene som er ned 2-3% og totalmarkedet, gjør DNB det sterkt i dag. Fallende handelsvolum i aksjen, får meg også til å tro at de største salgsordrene er ferdig. Kanskje det er i dag man skal plukke inn litt…

Telenor aksjen faller ikke på at de har tapt 20 mrd. kr i India, men at styrelederen blir avsatt.

Styrelederen blir ikke avsatt fordi de har tapt 20 mrd. kr i India, men fordi han solgte ut en liten post i TV2.

Hvis sosialdemokraten Harald Nordvik ikke var lydig nok til å ha vervet, lurer jeg virkelig på hvem Trond Giske kommer til å sette inn som styreleder. Sjelden å se en aksjekurs stå i mot så mange negative nyheter etter hverandre!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer