Kl 16.40: SUBC og AKSO sender Oslo Børs ned.

OPPDATERING kl 11.40: Andre aksjer “performer inline” med resten av Europa. Det var en stygg PW fra Saipem, der de skyldte på lavere ordreaktivitet og lengre ventetid i viktige produksjonsområder. Investorene frykter naturligvis at det ser dårligere ut hos SUBC og AKSO, og selger unna. Handelen i Saipem har blitt stanset, etter at aksjen var ned -37%.

Analytikere fra flere meglerhus peker på at Saipem har en annen forretningsmodell, som gjør de mer sårbare i utsatte områder. De har også liten tilstedeværelse i Nordsjøen, der prisene har steget det siste året. Kostnadsoverskridelsene stammer fra Brasil og Vest Afrika, der de nettopp har gjort en satsning og underbydd på kontrakter. Samtlige anbefaler kjøp av SUBC på denne knekken. Jeg er usikker, og selv om aksjen kommer tilbake noen kroner, vil det være usikkerhet frem til de legger frem tall 14. mars. Hvorfor investere i en sektor som nå har beviselige problemer.

Jeg har fått noen henvendelser den siste måneden på hva NMBR står for i handelsloggen. Ofte ser vi handler gå gjennom med et børsmedlem som for eksempel CAR eller DNB, men motparten er NMBR. Det står altså for Non-member, og kan representere flere ting. Oslo Børs har et samarbeid med London børsen, der alle medlemmene kan handle på markedsplassene tilknyttet denne børsen. Hvis et mindre engelsk meglerhus gjør en transaksjon på Oslo Børs, vil de fremkomme som NMBR. Clearinghus som også har sitt eget børssete andre steder enn i Norge vil fremstå som NMBR. Dette vil være tydelig på terminkontrakter og opsjonsforretninger som blir kjørt gjennom systemet. I tillegg vil det i større transaksjoner og nedsalg, oppkjøp og fusjoner, kunne forekomme at en part blir karakterisert som NMBR.

OPPDATERING kl 16.40: Ingen kjærlighet for SUBC etter smellen i Saipem, og det tror jeg er sundt. Hadde aksjen steget gjennom dagen ville det vært vanskelig å avgjøre om den er et kjøp eller ikke. Problemet er å kjøpe aksjer i samme sektor som et selskap med store problemer. At aksjen endte på dagens lav, uten entusiasme, betyr at de store aktørene har valgt å lette på trykket. Se på meglerstatistikken: De store selgerne er kontoer hos Morgan Stanley, Barclays, Jeffries, ABGSC, Merrill Lynch og JP Morgan. Vil man være på andre siden av dem?

Jeg er ingen stor klimeskeptiker eller forkjemper. Realiteten er at vi per dags dato ikke klarer oss uten forurensende energi, men vi kan selvfølgelig gjøre alt vi kan innenfor rammene av fornuftig økonomisk disponering for å hindre videre utslipp. Dette innlegget presenterer noen nye argumenter som jeg synes var interessante. Fornybar energi er ikke like stabilt i forhold til fossile brennstoffer fordi solen, vind og bølger vil variere med årstider og værmeldingen. Det finnes ingen effektiv måte å lagre strøm på i dag, og det vil føre til store variasjoner i leveringen om vi skulle basere alt på solkraft i morgen.

Min kritikk av biodrivstoff står jeg fortsatt med, fordi det konkurrerer direkte med matproduksjon. Stiger matprisene og tilgjengeligheten, er vårt minste problem hva drivstoffet koster på bensinstasjonen.

Både Yara og Apple krabber opp, til tross for sidelengs marked. Begge kunne kjøpes lavere på mandag.

Tidligere har jeg kritisert Jan Eiler Fleischer, og hans evige optimisme og mangel på kritiske spørsmål fra pressen. Jeg skjønner behovet for raske klikk eller salg av løssalgsaviser, men bruk søkefunksjonen å se hva han har sagt om NAUR fra 25 kroner og ned til dagens nivå. Nå har han tydeligvis solgt alt i tide.  Heldig for han, og jeg har ingen grunn til å betvile sannheten, men at en journalist ikke føler seg påkallet til å stille mer kritiske spørsmål rundt timingen synes jeg er merkelig.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer