Kl 11.32: Høy oljeproduksjon + gresk skatt!

I dette markedet får man igjen for å være forsiktig! Jeg hadde ikke sett for meg at indeksen skulle ramle så tidlig i dag, og det halve dusinet tradere og algomaskiner som fortsatt gjør ting i markedet kan umulig tjene penger. Det hadde nok vært færre søknader til stillinger i finansbransjen hvis forutsetningen var at den mest toneangivende hendelsen på forsommeren var et nyvalg i Hellas. Tipper mange savner regnearket og rasjonelle argumenter.

I dag kommer det oljelagertall, og jeg har kommentert utsiktene for oljeprisen de siste dagene.. vite mer? klikk videre. OPPDATERT kl 16.37.

Til tross for historisk lav produksjon i Nordsjøen, vokser NON-OPEC med 700.000 fat om dagen i mai måned. I klartekst betyr det at vi ser en stor produksjonsøkning utenfor OPEC sine medlemsland. Merk at Statoil produserer ca 2 mill fat om dagen, og produksjonsøkningen utenfor OPEC er derfor på 1/3 av det Statoil selger ut fra Nordsjøen hver dag. Det er et høyt tall, og hvor kommer det fra? Det kommer fra landet alle frykter i denne sammenheng, som er verdens største importør av nevnte råvare; USA. Dette er dårlig nytt for oljeprisen, ettersom importen kommer til å falle og det betyr mer olje på det internasjonale markedet. Husk at oljen driver hele USA, og det er ikke gitt at de skal være i en “drittposisjon” og slite med høy oljepris i all evighet. De gjør alt de kan for å sende prisen ned. Det er bra for inflasjonen, forbruket, investeringer, kraftproduksjon, transport osv. Å satse på vedvarende høy oljepris er det samme som å vedde mot USA, tør du det?

Når det gjelder valget i Hellas på søndag, behøver det ikke å være helsvart hvis dette sosialistpartiet vinner. Lederen Tsipras har lettet på sløret, og kommet med konkrete forslag til hvordan krisen kan gå fra fullstendig krise til litt mindre krise. Han vil løse budsjettunderskuddet ved å heve skattene. Instinktivt knøt det seg i magen min, men når jeg ser på statistikken skjønner jeg at det kanskje er veien å gå. Snittskatt av GDP i Hellas er 33%, mens i resten av EU er nærmere 40%. Hvorfor i huleste skal grekerne betale i snitt 7% mindre skatt enn resten av EU? når de i tillegg har svært generøse goder i offentlige sektor, laveste pensjonsalderen i Europa og er en stor mottaker av direkteoverføringer og subsidier!?

OPPDATERING kl 16.37: Interessant å se at oljeprisen diverger fra aksjer for første gang på 4 år! Etter det siste fallet i oljeprisen har det kommet frem flere argumenter for at oljeprisen ikke nødvendigvis skal rett opp igjen. Dette er en viktig prisingsfaktor for det norske aksjemarkedet, og det er mange som vil sitte med skjegget i postkassen ved ytterligere fall. Det er ikke bare Statoil som vil få problemer, men også leverandørene som har dratt på seg et høyt kostnadsnivå. Vi får følge med..

CEO i JP Morgan – Jamie Dimon blir nå grillet i senatet, og aksjekursen skyter i været (opp +2.8%). Hvis de kommer seg ut av kvelden uten store overraskelser, så begynner stormen å løye etter -25% fallet som har preget aksjen siden tradintapet. Når investorene begynner å tro at det ikke er flere lik i skapet, kan denne aksjen hente igjen en god del av det tapte ganske raskt.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer