Kl 11.04: Mark Cuban og Facebook!

Dere har sikkert allerede gått lei blogginlegg og artikler om Facebook, men jeg skriver dette innlegget fordi jeg mener det er mye god lærdom i det. Øker man kunnskapsnivået vil man tenke seg om to ganger ved neste anledning, forhåpentligvis.

I går leste jeg en god oppsummering av fadesen, men basert på nye variabler og synspunkter enn hva konsensus er. Derfor anbefaler jeg sterkt Mark Cuban sin siste om Facebook, og under følger et kort sammendrag på norsk:

Det har vært et stort problem de siste 4 årene, at tilliten til aksjemarkedet har vært bunnskrapt hos privatinvestorer. Finanskrise, gjeldsproblemer og inntreden av roboter i markedet, har ført til at den jevne mann er skremt ut til sidelinjen. I 2012 har denne trenden blitt reversert, og tilliten var på vei tilbake. Mark Cuban skriver at dette tilløpet er slått rett i bakken på grunn av Facebook fadesen, ettersom den jevne mann ble lurt av media og de store investeringsbankene til å kjøpe en “folkeaksje” 20% for dyrt.

Verdsettelsen av teknologiaksjer har vært spenstig de siste årene, men dette kan snu. I gamledager var det kun gründerne og noen ventureinvestorer som eide aksjer i selskaper som gjorde en børsintroduksjon. Det betyr at første anledning publikum fikk til å kjøpe aksjer i vekstselskaper, var i emisjonen og på noteringsdag. Det betyr at etterspørselen var mye større, og prisingen i forkant av mer konservativ. I dag har det blomstret opp et unotert marked som lar selskapene omsette aksjer før de børsnoteres. Blan annet www.secondmarket.com! Det betyr at teknologselskapene som Facebook, Groupon etc. blir skøvet opp i forkant, ettersom mange ønsker å eie selskapet FØR børsnotering. Etter noteringsdag faller aksjen fordi selskapet er fullt ut priset, overpriset, eller at etterspørselen etter aksjer svikter fordi mange har allerede kjøpt.

Den viktigste lærdommen fra Mark Cuban sitt innlegg er hvordan han forklarer verdsettelse av ulike type aksjer. Han ler godt når noen prøver å fastslå pris på et selskap som ikke betaler utbytte. Hvorfor se på multipler i det hele tatt. Aksjen kan være verdt hva som helst, det eneste som betyr noe er tilbud og etterspørsel av aksjen og hvor mye oppmerksomhet den får hos analysekorps, meglere og media. Har du en god historie å fortelle, og jobber beinhardt mot alle markedsføringskanaler, klarer du å piske opp stemningen slik at det kommer kjøpere på banen. Dette er uavhengig inntekter eller balanse. Problemet til Facebook var at tilbudssiden var for stor. Det var for mange som tydeligvis fikk god tildeling eller hadde kjøpt aksjer i forkant, og disse valgte og selge inn i et skeptisk annenhåndsmarked. Derav børsfallet.

Mark Cuban kjøpte 150.000 aksjer i Facebook i går rundt 32 USD, der andre store institusjoner viste interesse i bookbuildingprosessen. Han mener tydeligvis at tilbud/etterspørsel kurven kommer til å skifte, ettersom småinvestorer har kastet kortene og fondene kommer på banen. God lesning.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer