Kaos i flybransjen – TUI og Norwegian lokker investorene

Stigende oljepris, prispress, pilotstreik og «flyskam». Det er ingen som kan påstå at flybransjen har svevet på en sky de siste årene. På mandag kom en ny smell for sektoren, da det 178 år gamle flyselskapet Thomas Cook annonserte deres konkurs. Konkursen berører over 600 000 reisende over hele verden, inkludert nordmenn som har booket turer via Ving, som er en frittstående enhet i Thomas Cook Group.

«Vi har jobbet veldig hardt de siste dagene med å forsøke å få på plass en avtale med investorene om å sikre fremtiden til Thomas Cook. Men i løpet av de siste dagers forhandlinger har det dessverre vist seg å være umulig å komme til en enighet», kommenterte daglig leder i Thomas Cook, Peter Franhauser i en pressemelding.

Høytrykk for selskaper på børsen

På børsen har konkursvarslingen både påvirket kurser og omsetning i aksjer. Den tyskeide konkurrenten TUI Group steg kraftig på Frankfurt-børsen mandag, og når det gjelder flybransjen generelt så har blant annet Norwegian vært en av de mest omsatte aksjene blant våre kunder de foregående ukene.

Norwegian er ned 70 % på fem år – Investorene tror på helomvending

Norwegian-aksjen har tapt seg 70 % de foregående fem årene, men den seiler opp som en av favorittene blant våre kunder i flysektoren, og stadig flere har tror på en helomvending. Siden begynnelsen av året har antallet aksjonærer i aksjen økt med 78 %, til 13 820 eiere.

Følg diskusjonen på Shareville

Utviklingen i Norwegian

Utviklingen i NAS siste 5 år

TUI stiger med 7 % i Frankfurt

Et annet selskap i sektoren, som kanskje er det selskapet som kommer best ut av at Thomas Cook har gått dukken, er tyske TUI, som er notert på Franfurtbørsen. Aksjen var opp 7 % mandag ettermiddag.

«Vi opplever ekstrem belastning på vår hjemmeside nå, da mange ønsker å komme seg av gårde på ferie først og fremst. Vi skal gjøre alt vi kan for at de som har booket en reise kommer seg på ferie», sier selskapets kommunikasjonsansvarlig, Adam Gyorki.

Følg utviklingen i TUI her.

Utviklingen i TUI siste uken

Gjentakende pilotstreiker

Streikende piloter har vært et hett tema blant flyselskapene de seneste årene, så sent som i forrige måned kunngjorde British Airways at piloter skulle ut i streik nå i september. Tidligere i år var det SAS som ble berørt. I disse tilfellene var også mange av våre kunde raske med å øke posisjonene i Norwegian.

Les også: Norwegian tjener fett på SAS streik – kundene laster opp

Bærekrafts debatten & «flyskam»

En annen bekymring for industrien har vært økt fokus på klima og debatten om flyenes negative påvirkning på miljøet. Kampanjer mot fly blir nå sett på som en stor trussel for industrien.

«Bærekraftsspørsmålet er et eksistensielt spørsmål for hele industrien på lengre sikt», sier Rickard Gustafsson, administrerende direktør i SAS.

Investeringsmuligheter i flybransjen

SelskapLandKursutvikling (5 år)Handle
SASSE+ 0,8 %Kjøp/Selg
NorwegianNO– 70 %Kjøp/Selg
TUITY– 14 % Kjøp/Selg
LufthansaTY+ 9,5 % Kjøp/Selg
AirbusFR+ 108 % Kjøp/Selg
BoeingUS+ 194 % Kjøp/Selg

Tallene er hentet ut 23.09.19

Dette har skjedd i Thomas Cook

Allerede i slutten av august stupte Thomas Cook-aksjen med 15 % på London Stock Exchange etter en lang periode med dårlig lønnsomhet. Imidlertid klarte selskapet seg med en redningspakke fra det kinesiske selskapet Fosun Tourism, bankene, og flere av obligasjonseierne.

En måned senere kunngjorde reisegiganten at de hadde behov for ytterligere 2,2 milliarder NOK for å kunne fortsette driften. De skal deretter ha kalt inn aksjonærer og kreditorer til et krisemøte der de ikke fant noen løsning på problemene, og måtte derfor begjære konkurs.

Hva tror du?

Eier du aksjer i luftfartssektoren? Hva tror du om utviklingen på dagens kursnivå? Kommenter nedenfor 🙂

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer