Gå til hovedinnhold

Kahoot! feber blant våre kunder

Etter en hektisk måned med frykt for inflasjon, en voldsom korreksjon i kryptomarkedet og kvartalstall ser vi at kundene selger unna aksjer. Til tross for at fokuset i 2021 har vært på verdiaksjer er det vekstselskapet Kahoot som er mest kjøpt blant våre kunder.

Private investorer hos nettmegleren Nordnet omsatte aksjer for 31,8 milliarder kroner i mai og netto ble det solgt for 182 millioner kroner. Kahoot! troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 161 millioner. Aker BP topper salgslisten, med et nettosalg på128 millioner kroner.

Nok en måned troner svenske Evolution Gaming som den mest handlede aksjen blant våre kunder. Med en omsetning på 6,4 mrder den omsatt for over 3,5 ganger så mye som nummer 2 på listen, Nel.

Etter en meget tøff start på året, med stigende lange renter, noe dårligere vekstanslag og en noe uheldig emisjonsprosess har Kahoot hatt en positiv utvikling i slutten av mai. Selskapet annonserte tidligere denne måneden oppkjøpet av amerikanske Clever, som vil gi de enda større tilstedeværelse i USA. I den forbindelse hentet selskapet 1,7 milliarder norske kroner. Dette ble håndtert klønete og aksjen ble sendt ned kraftig i påvente av kapitalinnhentingen, før man den siste uken er opp over 12 prosent. Selskapet har også flere ganger hintet frem at de søker en børsnotering på teknologibørsen Nastaq i USA i løpet av 2021. Jeg tror flere av våre kunder ønsker å være eksponert mot selskapet om dette skjer i løpet av 2021.

Sykliske aksjer er i vinden, og det ser vi også i vår kundestatistikk. BW Energy, Panoro Energy og Austevoll Seafood er blant selskapene som er hyppig kjøpt gjennom måneden.

Med over 65000 kunder nordisk og over 30000 norske kunder snek også Norwegian seg inn som en av de mest nettokjøpte aksjene etter at selskapet har fullført nok en ny kapitalinnhenting.

Blant de mest kjøpte selskapene finner vi også Telenor og Rana Gruber AS, som på hvert sitt vis er godt posisjonert i dagens marked.

Mai måned har vært preget av makroøkonomiske nyheter. Etter at vi fikk inflasjonstall fra USA som viste en prisvekst på 4,2 prosent på årsbasis, tiltok frykten ytterligere. Det er delte leire blant økonomer om dette er forbigående eller et vedvarende problem. Skal vi tro den Amerikanske Sentralbanken FED, anser de inflasjonsveksten som forbigående og holder foreløpig fast med at renten vil holdes på dagens nivåer ut 2023. Dog vil de neste måneders utvikling være svært toneangivende for hvilket handlingsrom de faktisk har i forhold til rentevåpenet sitt. Mye av grunnen til det store inflasjonspresset har vært Amerikanernes store appetitt på bruktbiler, som steg over 10 prosent i april måned.

Den amerikanske konsumenten økte forbruket sitt med 4,2% i mars, sammenlignet med februar. Grunnen til dette er stimulansesjekkene som myndighetene har kommet med det siste året i regi av Covid-19 pandemien. Til tross for økt forbruk av varer og tjenester, viser også tallene at spareraten er steget til 27,6 prosent. Dette betyr at flere amerikanere enn vanlig har mer penger å forbruke når vi går inn i en gradvis gjenåpning fremover.

Selv om vekstaksjer har opplevd motbør de siste månedene, har sykliske aksjer reist seg som fugl fønix. Store tunge olje og energiselskaper har vist vei i starten av 2021. Olje, aluminium og diverse fraktrater er opp kraftig som en konsekvens av økt tro på økonomisk vekst. Dette har ført til at blant annet Oslo Børs har fortsatt den gode trenden inn i april måned. Store selskaper som DNB, Equinor og Hydro er har fortsatt sin positive utvikling og har underbygget Oslo Børs indeks sterke utvikling.

Oslo børs avslutter mai måned med en oppgang på 2 prosent.

Både vekst & verdi på topp

Nordnets kunder har i mai måned brukt tiden på å kjøpe seg opp i selskaper som både har vekstimpulser og er eksponert mot syklisk industri. Her kan man nevne Rana Gruber, Kahoot og Panoro Energy.

Telenor er for mange ansett som et traust selskap på børsen. Det positive med Telenor er at de tjener per i dag gode penger på økt bruk av data og hjemmekontor. Selskapet betaler også gode utbytter, og har vært flinke på å kutte kostnader de siste årene. I perioder der børsen svinger mye, anses også Telenor som en trygg havn.

På salgstoppen troner Aker BP, Kitron og Equinor som de mest solgte aksjene i mai måned. Dette er tett fulgt av mye omtalte Norwegian Finans Holding.

  • Selv med en oljepris nord for 65 dollar samt en oppgang på 12 prosent hittil i år, velger altså våre kunder å selge seg ned i Aker BP. Jeg antar dette er gevinstsikring etter en oppgang på over 40 prosent det siste året.
  • Kitron er et lite selskap som de siste årene virkelig har fått sin renessanse. Etter flere år med dårlig drift og tap, har selskapet med ny ledelse virkelig snudd driften til noe positivt. De klarer hele tiden å fornye seg og man ser per i dag at ordreboken er på vei oppover, nå gjenstår det å se om marginene følger på.

Mest kjøpte aksjer

SelskapOmsatt i kroner
KAHOOT! ASA161 834 949
TELENOR64 632 628
NORWEGIAN AIR SHUTTLE57 797 957
PANORO ENERGY37 064 139
AUSTEVOLL SEAFOOD36 214 959
RANA GRUBER AS33 082 317
BW ENERGY LIMITED28 237 117
BERGEN CARBON SOLUTIONS AS25 022 339
AKER HORIZONS ASA24 487 757
EUROPRIS23 089 950

Mest solgte aksjer

SelskapSalg i kroner
AKER BP-126 870 910
KITRON-125 114 651
EQUINOR-80 659 214
NORDIC SEMICONDUCTOR-58 344 828
NORWEGIAN FINANS HOLDING-56 264 721
STOREBRAND-43 831 005
AKER SOLUTIONS-43 402 499
ORKLA-40 053 483
AKER CARBON CAPTURE-39 191 047
GOLDEN OCEAN GROUP-36 074 041

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer