Ja takk, begge deler!

I VG i helgen stod den en overskrift om at ekspertene nå er enige om at den beste sparingen er å betale ned på lån. Du kan lese artikkelen her.

Uttalelsen fra fagdirektør Jorge B. Jensen i finansgruppen i Forbrukerrådet mener jeg er direkte feil. Dette sa han:

– Aksjefond er et veddemål, og noe av det mest risikofylte du kan plassere penger i.

Dette plasserer risikoen i aksjefond forbi derivater, warranter, cfd’er hesteveddeløp osv., noe som faller på sin egen urimelighet.

Aksjefond er gjennomregulert av myndighetene og transparente produkter som det er fullt mulig å kjøpe seg inn i og selge seg ut av på daglig basis. De fleste aksjefond gjenspeiler risikoen til det markedet de handler i. Kjøper du et bredt globalt fond, så får du ca. avkastningen til verdensindeksen, så fremt du velger et fond som ikke flår deg med avgifter. At man gjerne kan velge billige indeksfond hvis du ikke ønsker å følge noe særlig med, er jeg positiv til. Det er nemlig ikke alle fondsforvaltere som kan vise til meravkastning og dermed forsvare dyre honorarer. Dersom du er en passiv sparer, så hold deg til indeksfond eller finn en forvalter som du har virkelig tro på, som har prestert over tid og som har rimelige honorarer.

Artikkelen i VG viser også til at aksjefond med lave avgifter og indeksfond faktisk er en bedre sparing over tid enn å betal gjeld.

Jeg ser ikke at man enten må betale ned på lån eller spare i aksjefond. Jeg tror de fleste har godt av å gjøre begge deler. Dersom du er høyt belånt, så bør du hovedsakelig betale ned lån, men du kan likevel sette av en hundrelapp eller to i aksjefond. Hovedgrunnene til det er renters rente effekten og læreelementet. Du har historisk fått god avkastning i aksjemarkedet så det er lønnsomt å spare litt der. I tillegg er det en god anledning til å lære om sammenhenger i aksjemarkedet og dermed i næringslivet. Om ikke annet så får du til å følge med på utviklingen i akkurat ditt fond og det markedet det speiler. De fleste av oss har godt av å få litt forståelse for økonomien i Norge og verden for øvrig.

Når du har betalt ned lånet ditt til et komfortabelt nivå, så kan du begynne å skru opp aksjesparingen. Du må jo tross alt spare til pensjon litt på egen hånd også, siden du sannsynligvis ikke får nok fra stat og arbeidsgiver. Det å bare spare i hus blir da for ensidig. Man bør spre risikoen litt over i aksjemarkedet med noe av sparepengene.

Det du bør tenke på når du sparer i aksjefond er følgende:

  • Ha et aktivt forhold til hvilket fond du sitter i. Ikke sitt i samme fond i 5 år uten å sjekke at det faktisk gir deg den avkastningen det burde.
  • Vær bevist på kostnader. Vil du ikke gjøre research– velg et indeksfond. De er i hvert fall billige og gir deg markedsavkastning.
  • Ha lang sparehorisont – minst fem år.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer