Gå til hovedinnhold

IPS 2.0 – Gunstigere ordning for sparing til pensjon

I det reviderte statsbudsjettet foreslår regjeringen forbedringer i ordningen for individuell pensjonssparing (IPS). Dette er en gladnyhet for alle som sparer til pensjon, og noe vi har ventet på lenge.

Lik skattesats på innskudd og uttak i IPS

Hovedproblemet med IPSen siden den ble lansert i 2008 har vært ulik skatt på innskudd og uttak. Du har altså fått skattefradrag på 24 % (skattesats for alminnelig inntekt) for innskudd, mens uttak fra ordningen har vært skattet som pensjonsinntekt (opptil 43,6 %). I revidert nasjonalbudsjett foreslås lik skatt (24 % – skattesats for alminnelig inntekt) ved innskudd og uttak fra IPSen. Dette bidrar til økt forutsigbarhet, og at ordningen vil være lønnsom for alle!

Økt grense for hvor mye du kan spare til pensjon i IPS

Fram til nå har du kunnet spare opptil 15 000 kroner per år. Dette foreslås økt til 40 000 kroner per år. Med tanke på at vi alle må spare mer til egen pensjon, burde strengt tatt beløpet vært enda høyere – men nå skal vi ikke bli for grådige, og heller glede oss over denne økningen.

Foreslås å gjelde fra inneværende inntektsår (2017)

Som vanlig skal forslaget ut på høring, men merk at endringen er foreslått å gjelde allerede fra inntektsåret 2017. Det vil si at du allerede i år gis mulighet til å spare 40.000 kroner og få redusert din alminnelige inntekt tilsvarende (dersom forslaget går igjennom).

Les mer og følge med på nyheter om IPS hos Nordnet her!

/Anders

Les andre relaterte innlegg:

  1. Aksjesparekonto – høringssvar og hva skjer nå?
  2. #pengepodden – episode 102 – Økonomiske utsikter og boligboble i Norge
  3. Så mye må du spare i pensjon og dette bør du investere i

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
8 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
24.10.2017 20:34

Ble dette noe av? Ser ikke noe om de nye reglene på https://www.nordnet.no/tjenester/pensjon/ips.html.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
26.10.2017 12:31

For å svare meg selv, ja det ble noe av. Nye regler trer i kraft 1. november, og da oppdaterer kanskje Nordnet sine sider også. Andre aktører har lansert infosider om de nye reglene allerede:
https://www.sparebank1.no/nb/bank/privat/sparing/pensjon/ips.html
https://www.storebrand.no/smartere-valg/artikkel/pensjon/hva-er-ips
https://www.dnb.no/privat/pensjon/ips.html

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
27.10.2017 12:30

Hei, Terje. Forskriften til den nye IPS-ordningen ble nylig klar og vi holder nå på å oppdatere nettsiden vår. Dessverre vil ikke vi ha den nye IPS-løsningen klar før etter nyttår. Når vi har alt klart, vil det narturligvis være mulig å flytte ordningen inn til oss.

/Espen

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
11.06.2018 20:10

Nå er det etter nyttår. Når skjer det noe?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.06.2018 15:23

Hei Anders.
Detet har tatt lenger tid enn vi har trodd. Men nå er det ikke lenge til lansering av IPS:)
https://www.nordnet.no/blogg/snart-kommer-ips-hos-nordnet/
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
07.10.2017 12:51

Kan man flytte pensjonskapitalbevis inn i IPS 2.0 eller inn på aksjesparekonto frem til nyttår?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.10.2017 09:35

Nei du kan ikke flytte Pensjonskapitalbevis inn på IPS 2.0 eller aksjesparekonto. Bakgrunnen for dette er at det er ulike skatteregimer. Pensjonskapitalbevis skattes som pensjonsinntekt når pengene tas ut av kontoen, mens IPS 2.0 har skattesats lik alminnelig inntekt og aksjesparekonto beskattes om aksjeinntekt (rundt 30%).

Vi jobber med å stenge ned IPS 1.0 og konvertere dette til pensjonskapitalbevis. Da vil vi få en konto hvor du kan samle pensjonskapitalebevis fra innskuddspensjonsordninger og pensjonskapitalbevis fra IPS 1.0’er. Så ja, det vil (mest sannsynlig) bli mulig å samle dette hos Nordnet om ikke så lenge.