Investorene ser muligheter til tross for koronakrisen

De siste ukene har bydd på et historisk børsras, der Oslo Børs er ned omtrent 25 % den siste måneden. Ikke en gang under finanskrisen i 2008 så vi et like hurtig fall fra toppen, og fortsatt spekuleres det i hvor hardt covid-19-viruset kommer til å ramme verdensøkonomien i månedene som kommer. Vi ser ingen klare tegn til panikksalg blant kundene våre. Siden aksjemarkedet toppet seg i februar har gjennomsnittskunden redusert sin investerte kapital med 5 prosentpoeng.

Hvordan påvirker koronaviruset børsen?

Hvor lenge kommer børsen til å falle som en konsekvens av covid-19, er det store spørsmålet alle stiller seg. Sannheten er at verken kollegaer, epidemiologier eller politikere har et godt svar på dette, og det er det kun tiden som vil vise. For å berolige oss selv litt kan vi ta en titt i bakspeilet for å se hvordan utviklingen har vært i etterkant av andre kriser. Du skal også huske på at det er mange som befinner seg i samme situasjon som deg. Vi har derfor tatt en nærmere titt på hvordan sparere og investorer reagerer i situasjonen vi befinner oss i.

Mindre investert kapital – mer av porteføljen i aksjer

Mot slutten av februar, nærmere bestemt i uke 8, nådde Oslo Børs all-time-high når OSEBX toppet ut på 949,01 intradag. I snitt hadde norske kunder da 66 % av porteføljen sin investert, og 34 % i cash på konto.

Forrige uke (uke 12), det vil si fire uker senere, var andelen av investert kapital 5 prosentpoeng lavere – 61 % av porteføljene var investert.

Av de investerte midlene bestod gjennomsnittskundens portefølje per uke 12 av 67 % aksjer, 30 % aksjefond, og resterende i øvrige verdipapirer som blant annet ETFer og derivater. Siden uke 8 har faktisk andelen av investert kapital i aksjer økt med 3 %, mens fondsinvesteringene har gått ned tilsvarende.

Alt i alt så tyder det på at det er en relativt liten andel som har valgt å selge seg ned, nærmere bestemt 5 %, og at interessen for enkeltaksjer har økt i takt med det fallende markedet.

Sentimentet på børsen

For å få et inntrykk av hva kundene våre tror om videre utviklingen på børsen, så skal vi se nærmere på hvilke trading-produkter kundene handler. Vi ser generelt sett at en rekke av disse produktene har økt i popularitet siden nyttår. Vi kan også se en trend i noen spesifikke produkter.

Den brede ETFen XACT Norden, som følger de 30 mest omsatte selskapene på de nordiske børsene, har siden nyttår fått hele 115 % flere eiere. Vi ser også at andre indeks-ETFer hvor det er mulig å investere i hvert av markedene, Norge, Sverige og Danmark også har blitt nettokjøpt i perioden.

ProduktIndeksUtv. i år*Long/shortUtvikling i antall eiere
XACT Norden🇸🇪 🇫🇮 🇩🇰 🇳🇴 – 18 %Long(+) 115%
XACT OMXS30🇸🇪– 23 %Long(+) 86%
XACT OBX🇳🇴– 27 %Long(+) 7%
XACT OMXC25🇩🇰– 18 %Long(+) 87%

*Utvikling i perioden 01/01/20 – 15/03/20

Du finner produktene listet opp ovenfor her.

Når det kommer til XACT sine ETFer for long- og short-posisjoner er de bare tilgjengelige for det norske og svenske markedet. Totalt sett har produktene som satser på nedgang i markedet, altså bear-produktene, fått hele 22 % flere eiere siden årsskiftet. Økningen i motsvarende bull-ETFer, som satser på oppgang, har fått 14 % flere eiere i perioden. Samlet sett er det omtrent dobbelt så mange som er posisjonert i bear-produkter, sammenlignet med bull, hvis man ser bort fra de som investerer i indekser uten gearing.

ProduktIndeksUtv. i år*Long/shortDaglig gearingUtvikling i antall eiere*
XACT BULL🇸🇪(–) 34 %Long1.513%
XACT BULL 2🇸🇪(–) 44 %Long215%
XACT BEAR🇸🇪(+) 29%Short1.522%
XACT BEAR 2🇸🇪(+) 54%Short223%
XACT OBX Bull🇳🇴(–) 48 %Long215%
XACT OBX Bear🇳🇴(+) 66%Short220%

*Utvikling i perioden 01/01/2020 – 15/03/2020

Du finner alle disse ETFene på nordnet.no

På kort sikt ser det derfor ut til at majoriteten av investorene som handler denne typen produkter, tror på en videre nedgang. Men, på lenger sikt ser det imidlertid ut til at investorene har troen på oppgang, ettersom antallet eiere i nordiske aksjeindekser (uten gearing) øker.

Dette tilbyr vi deg som vil handle på børsen

Hvis du har planer om å begynne å investere nå, må du forberede deg på en berg- og dalbane den kommende tiden. Nedenfor finner du flere produkter som dekker ulike behov.

Nordnet Markets – for deg som vil investere på kort sikt

Disse komplekse produktene forutsetter at du har god kunnskap om hvordan børs og finans fungerer, og har lyst til å gjøre kortsiktige handler i indekser, råvarer, eller enkeltaksjer. Her kan du posisjonere deg for både opp- og nedgang.

Nordnet Smart – hjelp til langsiktig sparing

Gjennom bred spredning i ulike aktivaklasser over hele verden og automatisk tilpasning skal porteføljene unngå store verdisvingninger og gi deg meravkastning over tid. Smartfondene forvaltes etter målsatt risiko, ikke etter en målsatt aksje/rente-andel, og kan handles til lave kostnader.

Spareavtale – langsiktig sparing i fond eller ETFer

Månedssparing er en god måte å spre kjøpene dine på. Du slipper dermed å time markedet, og kjøper når børsen både er «billig» og «dyr». Hvis du allerede vet hvilke fond eller ETFer du skal investere i, så kan du enkelt sette opp månedlig sparing som styrer seg selv hver måned.

Få også med deg våre ukentlige sendinger av Markedspuls.

Del gjerne dine tanker om videre utvikling i markedet, og hva du gjør med din portefølje i kommentarfeltet nedenfor 🙂 Lykke til!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer