Investeringen din kan bli til smuler over natten

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Et eksempel på faren ved å eie oljeservice-aksjer i dag

Jeg tenkte å bruke dagens blogginnlegg til å illustrere faren ved å eie aksjer innen oljeservice nå. Jeg ser på Nordnet sin statistikk at kundene våre er veldig aktive i nettopp denne sektoren. Bakgrunnen for interessen blant kundene våre er at aksjene har falt mye, og vi ser at oljeprisen nå har begynt å tikke oppover. Da tenker mange at de kjøper litt aksjer i selskaper som har falt mye.

Vi har nå begynt å få noen eksempler på faren ved dette. Jeg som Investeringsøkonom i Nordnet er brennende opptatt av at du der ute skal begynne å spare i aksjer og aksjefond. Da er det helt avgjørende at du ikke tråkker på en landmine tidlig i din aksjekarriere. Det jeg kan fortelle deg er at alle som handler mye aksjer, gjør mange feil også. De gode klarer å unngå de største fellene og skulle de komme bort i en dårlig potet, så er det om å gjøre å kvitte seg med den så fort som mulig. Mange gjør den feilen at de ikke kvitter seg med den og ender med å kjøpe flere aksjer, og med det kaste gode penger etter dårlige.

Restruktureringen i District Offshore

Vessel-Skandi_Admiral_web02
Kilde: District Offshore Homepage

District Offshore kom med en plan for å ha kontroll på gjelden. District Offshore er et Bergens-basert Supply-selskap med en flåte på 71 skip. Disse skipene er i ulike former laget for å taue eller bistå olje-sektoren offshore. Dette være seg transport av utstyr eller lignende.

Selskapet har kjøpt flåten ved å låne penger i ulike markeder. Noe er bank og noe er obligasjoner. Gjelden deres er ved utgangen av første kvartal på 21 milliarder kroner. Med fallende inntekt og utsatte utbyggelser, har selskapet kommet i skikkelig trøbbel med å betjene gjelden. Markedet har, som vist under, ikke vært nådig med aksjekursen:


Dessverre er det mange småsparere som har handlet aksjen og dette ser vi dessverre alt for ofte, at taperne i dette er småsparerne. Jeg har lyst å illustrere risikoen rundt disse restruktureringselskapene.

Det jeg tror er at mange ikke skjønner helt sammenhengen mellom antall aksjer i selskapet de eier, og hva som skjer etter restruktureringen.

I District Offshore sitt tilfelle var det 111 millioner aksjer i selskapet før restruktureringen. Da er verdien på selskapet 111 ganger med siste kurs som var 4,27 kr. Det gir en selskapsverdi på 474 milloner kronner. Dersom du investerte 100 000 kr i selskapet dagen før restruktureringen ville du eid 23 419 aksjer. Så kommer poenget.

Hva skal til for at du får igjen pengene dine etter restruktureringen?

Etter restruktureringen har antall aksjer gått fra 111 millioner til 1,9 MILLIARDER aksjer.

Hvis du hadde inngangsverdi på 4,27 kr så må selskapets verdi øke fra 474 millioner til 4,27 (1,9 mrd aksjer) til 8,1 MILLIARDER. Det vil i så fall være gammel kurs 8,1 mrd/111=73kr. Jeg sier det en gang til. Om du kjøpte aksjer på 4,27 kr dagen før restruktureringen vil du måtte ha akjsen opp til 73 kroner for å få igjen pengene dine. Altså¨nesten 17 gangern på investeringen din.  District Offshore har aldri i sin historie vært høyere enn 69 kr, og det var på oljepris langt over 100 USD, og det var i 2007. Dette er risikoen ved å eie aksjer i oljeservice disse dager.

Mitt råd er: vent med å eie oljeservice-aksjer til restruktureringen er gjort!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.06.2016 15:51

Takk for et interessant innlegg, men det er et element jeg ikke helt forstår i analysen din. I dag har DOF ~111 mill aksjer, og det skal utstedets opp mot 1.9 mrd nye askjer, dette vil selvsagt vanne ut dagens aksjonærer. Men de nye aksjene utstedes til 1kr stk, hvilket vil hente inn opp mot 1.9 mrd i cash. Dette bør jo også reflekteres i selskapsverdien? I dag (21 jun) er selskapet verdt 127 mill (111 aksjer x 1.14). Hvis selskapet utsteder 1.9 mrd nye aksjer og får inn 1.9 mrd i cash bør vel verdien per aksje være ~1… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
27.06.2016 14:49

Hei, det stemmer de skal hente inn 1.2 mrd i cash, og det vil reflekteres i selskapet. Resten er konvertering av gjeld. Så man sitter igjen med et selskap som har mye mer cash enn hva det hadde før. Men mitt regnstykke er fortsatt riktig. Selskapets verdi må stige til historiske nivåer får du får igjen pengene dine dersom du kjøpte før restruktureringen. Du får et kraftig fall, men i tillegg får du inn masse nye aksjer på den svake kursen. ,mvh Tom