Gå til hovedinnhold

Internship: Hjernetrim (+ vanskelig Quiz)

Hei og velkommen til et innblikk i hverdagen som intern i Nordnet. Nå er vel sommerferien over enten om du er student, voksen eller pensjonist. Hva er vel bedre enn å starte arbeidssesongen med litt hjernetrim og øvelser i kritisk tankegang? Link til Quiz (beskrevet lenger nede): http://quiz2.start.no/146319.

Dette er det åttende blogginnlegget i internshipserien. Som vanlig finner du link til tidligere innlegg her.

Før jeg skal sette hjernen din på prøve, vil jeg fortelle litt om det som har skjedd her den siste uken. Du skal også få fasiten på spørsmålet om grafene fra forrige uke. Råvarer er et ekstremt spennende case, ikke fordi det nødvendigvis gir en kjempeavkastning over tid, men fordi det kan være trygge havner i negative tider for aksjemarkedet. Kombinerer vi dette med tidligere funn (der jeg fant ut at hvis du fjerner de 10 verste dagene fra aksjemarkedet siden 1990 så sitter du igjen med 3 ganger så høy avkastning) så skjønner du at det kan være verdifull informasjon. Se for eksempel på grafen til gull nedenfor (sort linje). Hadde du fått med deg halvparten av fallet i finanskrisen, deretter investert i gull, for så å selge når bunnen virker nådd, hadde du sittet igjen med en helt utrolig meravkastning. Det er lett å si i etterkant når jeg bare ser på historikken. Du fjerner perspektivet av å se sparepengene dine stige og falle i verdi hver dag, men det er vel akkurat det som skiller den iskalde investor fra den følelsesladde. Hør på tallene, de pleier ikke å lyve.

Fasit fra forrige ukes graf:

  • Rød = OBX i USD
  • Blå = Kobber
  • Sort = Gull
  • Gul = Olje (Brent)
  • Grønn = Olje (WTI)
  • Lilla = Aluminium

Dessverre måtte analytikernes estimater vente i forrige uke, da jeg måtte revidere, raffinere, rapportere og revolusjonere et tidligere, tungt tallsett om Total Return-indekser. Det skal sendes som en sammensatt serie-sak som skal sidestille sammenlignbare statistiske samlinger. Forhåpentligvis får folket fatt på faktaene før fuglene følger sine forfedre og forsvinner flyvende for vinteren. Det tror jeg var nok ordspill for denne sommeren, jeg er ikke visesanger heller.

Nå som hjernen din har varmet litt opp, kommer litt ordentlig hjernetrim. Noe av det viktigste jeg har lært i sommer, er at et kritisk blikk er alfa omega. Hvis du ikke går gjennom det du har produsert i etterkant, er det nesten ikke noe poeng å produsere det. Man gjør feil. Små feil kan gjøre hele konklusjoner og rapporter forskjellige, noe jeg har lært både på godt og vondt i sommer.

Jeg har laget en quiz med 29 spørsmål, som har tittelen “Ting du trodde du visste”. Om du ikke vil starte arbeidsuken med å rive deg i håret, slå hardt i pulten så kaffekoppen velter og miste nattesøvnen, foreslår jeg at du ikke tar denne quizen.

QUIZ: http://quiz2.start.no/146319

Dessverre fant jeg ikke noe godt verktøy for å lage en Quiz som kunne gi meg brukbar statistikk fra svarene samtidig som den ga dere poengsummer i etterkant, men dette er jo mest for moro skyld, ikke for tallene. Neste mandag vil jeg legge ut fasiten med forklaringer på noen av spørsmålene.

Ha en super dag videre.

– Niels Joachim

Twitter: https://twitter.com/NielsStang

Bilder hentet fra: thefludyers.co.uk og quizfactor.com

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer