Innsiderne i Norge og Sverige er superoptimister

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Innsiderapporten 17. august 2011

Av forskningssjef Geir Linløkken, Investtech.com

Aktiviteten blant innsiderne har vært svært høy den siste tiden. Dette til tross for at mange fortsatt er forhindret fra å handle i påvente av at selskapene skal legge fram kvartalsrapporter. I Norge har det vært rundt 50 innsidehandler i uken den siste tiden, noe som er nær det tredobbelte av normal aktivitet. I Sverige har det vært rundt 60 innsidehandler i uken, noe som er femti prosent mer enn vanlig.

Det mest spesielle er likevel den store optimismen som innsiderne viser. Innsidebarometeret på månedsbasis viste tirsdag en kjøpsandel på hele 94 prosent for Norge. Det er bare fire ganger siden 1999 at innsiderne har vært like optimistiske. Forrige gang var i slutten av april i år, men da basert på under halvparten av volumet vi har nå. Ut over det hadde vi tre perioder i forbindelse med finanskrisen i 2008-2009 da kjøpsandelen til innsiderne var like høy som nå.

I Sverige har det aldri vært en så stor kjøpsandel blant innsiderne som vi har i Norge nå. Kjøpsandelen i Sverige ligger på 84 poeng på månedsbasis, mens den historisk aldri har ligget over 90 poeng. Innsiderne var like optimistiske i mai i fjor, i flere perioder i finanskrisen 2007 til 2009 og et par uker i 2000.

I forhold til historiske verdier, er innsiderne i Norge og Sverige nå superoptimister. Mange mener nok at selskapene de kjenner fra innsiden har falt ufortjent mye og forventer kraftig kursoppgang framover. De har dermed satset egne sparepenger i aksjer, noe som er et klart positivt signal for andre investorer.

Les omtale av noen av de største handlene her>>


Innsidebarometeret

Kakediagrammene viser forholdet mellom antall innsidekjøp og antall innsidesalg for angitt periode. (17. august 2011) Grønt indikerer kjøp, rødt indikerer salg.

Innsidebarometeret viser forventningene til aksjemarkedet basert på hva innsiderne i selskapene gjør. Hvis mange innsidere kjøper, mens få selger, er forventningene høye. Hvis en overvekt av innsiderne selger aksjer, er forventningene lave.

Innsidebarometeret viser antall innsidekjøp og antall innsidesalg siste uke, måned, kvartal og år. Innsidekjøp er den grønne delen, mens innsidesalg er den røde delen. Opptellingen gjøres basert på innsidehandler rapportert gjennom børsens meldingssystem. Kun reelle innsidekjøp og innsidesalg til markedskurser inngår i grunnlaget for barometeret.

Prøv to uker gratis tilgang til Investtechs analyser her>>

Ta kontakt med Investtech på telefon 21 555 888 eller se her for mer informasjon om våre tjenester.

Investtech gjør teknisk analyse av aksjer for deg!


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer