Ingen høydeskrekk blant fondssparerne

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 140 millioner kroner i august. Norske aksjefond samt teknologifond er fondsfavorittene.

Nordnets fondsstatistikk for august viser at kundene nettokjøpte aksjefond 104 millioner kroner, kombinasjonsfond 18 millioner og rentefond for 17 millioner – til sammen 140 millioner.

«The trend is your friend» er et velkjent ordtak i finansmarkedet. Ordtaket passer godt for å beskrive strategien til Nordnets fondssparere i år. Med unntak av februar og mars, hvor det var turbulens på verdens børser, har kundene stort sett hamstret aksjefond.

– Børsutviklingen er en god indikasjon på kjøpsinteressen til våre fondskunder. I stigende markeder kjøper kundene mer aksjefond enn de selger, og motsatt, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Han presiserer at Nordnets kunder trolig er mer aktive enn den gjennomsnittlige fondskunde, hvor månedlige spareavtaler dominerer.

Sættem forklarer at det er vanskelig å slå markedet ved å vekte seg opp og ned i aksjer og aksjefond etter markedsutsiktene, slik mange har en tendens til å gjøre, men at det er naturlig at mange lar seg styre av den kortsiktige børsutviklingen. Når det er sagt: Under og etter finanskrisen nettokjøpte norske fondskunder aksjefond, noe de tjente godt på.

– Å kortsiktig vekte seg opp og ned i aksjer på kort sikt er mindre viktig, og ikke minst vanskelig. Den viktigste beslutningen for å oppnå en god avkastning på lang sikt er å velge høy aksjeandel i langsiktig sparing, mener han.

Nordnets fondskunder har forstått viktigheten av høy aksjeandel, mener Sættem. Gjennomsnittlig aksjeandel blant de norske kundene er over 75 prosent. Resten er rentefond.

Sterke børser i USA og Norge

Børsene i Norge og USA er blant dem som har hatt best kursutvikling så langt i år, med henholdsvis en oppgang på tolv prosent og ni prosent. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen i USA har steget med hele 17 prosent. Både børsene i Norge og USA har nådd historiske toppnivåer den siste tiden. Til sammenligning har verdensindeksen steget ca tre prosent (alle tall i lokal valuta, i norske kroner er oppgangen enda litt høyere).

– Vi ser en tendens til at våre kunder kjøper fond som har steget mye. I år har for eksempel norske aksjefond og teknologifond ligget på topplistene de fleste måneder. Det er ikke sikkert at det er en lønnsom strategi når man skal velge morgendagens vinnerfond. I dette tilfellet kan det imidlertid synes å være smart: Norske aksjefond samt teknologifond har vært blant vinnerne i fondsuniverset i flere år, og disse fondene har vært nettokjøpt i lang tid, avslutter spareøkonomen.

Topp 10 nettokjøpte fond i august:

Nordnet Superfondet Norge
DNB Teknologi
DNB Health Care
KLP AksjeGlobal Indeks V
Alfred Berg Gambak
DNB Global Indeks
Fondsfinans Kreditt
Storebrand Global Multifactor
BGF World Technology A2
FORTE Trønder

Topp 10 nettosolgte fond i august:

Delphi Nordic
UBS (Lux) EF China Oppo
SKAGEN Kon-Tiki
SEB Norway Focus Fund
SKAGEN Vekst
Carnegie Indienfond
DNB Aktiv Rente
SKAGEN Global
SEB Eastern Europe Small Cap
Nordea 1 – Nordic Equity Small

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer