Gå til hovedinnhold

Individuell pensjonssparing (IPS) ned 60 prosent i 2022

Nordnets kunder sparte 61 mill kr i IPS i 2022, 60 prosent mindre enn året før. Nedgangen skyldes et kraftig kutt i det maksimale sparebeløpet. Paradoksalt nok har IPS-ordningen blitt mer skattegunstig, ettersom skatt på formue og aksjegevinster har økt.

Den rødgrønne regjeringen besluttet å redusere det maksimale årlige sparebeløpet i IPS-ordningen fra 40.000 i 2021 til 15.000 kr i 2022. Jeg har flere ganger uttalt meg kritisk til denne politiske vinglingen, som jeg mener går ut over interessen og motivasjonen for å spare til pensjon.

I 2021 betalte våre norske kunder inn 149 millioner kroner på IPS-kontoen. Pengene ble investert i aksjefond, rentefond, ETFer og enkeltaksjer. I 2022 var IPS-innbetalingene kun 61 millioner kroner. Reduksjonen på 60 prosent kan forklares med kuttet i det maksimale sparebeløpet. Ifølge Finans Norge var nedgangen på landsbasis 50 prosent.

Gjennomsnittlig sparebeløp per Nordnet-kunde falt fra ca 28.000 kr i 2021 til 12.000 kr i 2022, noe som igjen kan forklares ved reduksjonen i maksbeløpet.

En gledelig observasjon er at antall kunder som betalte inn på IPS-avtalen har holdt seg nesten stabilt: 5.376 kunder i 2021 mot 5.133 i 2022, en nedgang på kun 5 %. Jeg hadde fryktet at flere kunder valgte å droppe IPS-innskudd i fjor, siden dagens regjering har skapt usikkerhet om fremtiden til den populære IPS-ordningen.

IPS mer skattegunstig enn før

Paradoksalt nok har IPS-ordningen blitt mer skattegunstig, ettersom skatt på formue og aksjegevinster har økt de to siste årene. IPS-penger er nemlig fritatt for formuesskatt, og hele utbetalingen beskattes som alminnelig inntekt, med en skattesats på 22 % (denne satsen har ligget fast siden 2019).

Formuesskattesatsen i trinn 1 (fra 1,7 mill kr til 20 mill kr) er økt fra 0,85 prosent i 2021, til 0,95 prosent i 2022 og videre til 1,0 prosent i 2023. Samtidig er verdsettelsesrabatten av aksjer, aksjefond og næringseiendom redusert fra 45 prosent i 2021, til 25 prosent i 2022 og videre til 20 prosent i 2023. Jo høyere formuesskatten er, jo mer betyr formuesfritaket for IPS – såfremt du betaler formuesskatt.

Regjeringen har også økt skatten på aksjegevinster fra 31,68 % i 2021, til 35,2 % i 2022 og ytterligere til 37,84 % i 2023.

Så mye er skattefordelene i IPS verdt

Du skal ha godt betalt for å binde en andel av sparepengene dine frem til pensjonsalder, siden du ikke kan angre deg og ta ut pengene før tiden. Jeg har tidligere regnet på verdien av skattefordelene i IPS: De fleste kan forvente mellom 15 og 50 prosent høyere sparesaldo ved å spare i aksjefond på en IPS-konto sammenlignet med å spare i samme aksjefond i en investeringskonto eller aksjesparekonto. Lønnsomheten øker med jo tidligere du starter sparingen, jo høyere aksjeandel du har – og ikke minst om du betaler formuesskatt. Les mer om regnestykkene for lønnsomhet her. Med årets skatteskjerpelse blir differansen enda større.

Hva skjer hvis IPS-ordningen skrotes?

Det er ikke utenkelig at dagens regjering vil legge ned hele IPS-ordningen, selv om jeg ikke tror det vil skje i denne regjeringsperioden. Arbeiderpartiet har tidligere ivret for dette. Dersom IPS-ordningen skrotes helt en gang i fremtiden vil personer som har spart i IPS neppe bli skadelidende.

Hvis skattefordelene i verste fall forsvinner må også bindingstiden opphøre. Da står kundene fritt til å ta ut pengene fra IPS-ordningen når de måtte ønske, og uttaket beskattes med alminnelig inntekt (p.t. 22 prosent skatt). En alternativ løsning kan være at det ikke er mulig å sette inn nye penger, men at formuesfritak og bindingstid videreføres. Det er heller ingen krise for kundene. (I 2006 ble skattefordelene til IPA (forgjengeren for IPS) fjernet. Kundene kunne velge å ta ut sparesaldo inntil 1,5 G ved å betale ordinær IPA-skatt. IPA-avtaler over 1,5 G var fortsatt bundet til pensjonsalder og pengene var fritatt for formuesskatt.)

En annen politisk risiko er at politikerne kan endre skattesatsene som berører IPS. Fordelen for IPS-kunder er at utbetalinger fra IPS skattlegges som alminnelig inntekt. «Alminnelig inntekt» er sentralt begrep i skattelovgivningen, som mange ulike satser er knyttet opp mot. Blant annet beregnes de aller fleste fradrag – som for eksempel rentefradraget – ut fra satsen på alminnelig inntekt. Regjeringen kan neppe endre skattesatsen på IPS-sparing isolert sett, uten å endre skattesatsen for alminnelig inntekt. Skattesatsen for IPS-sparing er dermed mer forutsigbar og stabil enn skattesatsen for aksjesparing på andre kontotyper som aksjesparekonto, investeringskonto og Aksje- og fondskonto.

Dette er IPS:

  • IPS står for Individuell Pensjonssparing
  • Du kan spare inntil 15.000 kr i året og få en skattefordel på inntil 3.300 kr året etter (22 prosent i 2022)
  • Pengene er fritatt for formuesskatt, og det er ingen skatt på avkastningen underveis
  • Pengene du setter inn på IPS-kontoen blir låst frem til du er 62 år (utbetalingstiden er minimum 10 år, og utbetalingene skal vare til du er minst 80 år)
  • Pengene du tar ut av kontoen, både innskudd og avkastning, beskattes som alminnelig inntekt (22 prosent i 2023)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
27.01.2023 13:09

Takk for detaljrik I formasjon