Gå til hovedinnhold

Ikke spar alt i bolig

Det kan være at det er på tide å tenke på andre spareformer enn kun husets fire vegger.  Det kan skje lovmessige endringer som du bør begynne å tenke på konsekvensen av.

I dag sparer nordmenn flest i bolig. 60 prosent av formuen til Ola og Kari ligger i husets fire vegger. Mye av grunnen til det er at det ligger i historien vår å eie egen bolig, men en viktig grunn er også at det er svært skattegunstig. Det debatteres jevnlig om vi har en boligboble i Norge. Mange kommuner har også innført boligskatt for å legge bånd på prisutviklingen. I dag er ikke nordmenn incentivert til å spare på annet vis enn i bolig fordi ingen andre spareformer er like skattemessig fordelaktige.

Det er tre gode grunner til å kjøpe bolig:

  • Bo i den
  • Kjøpe som investeringsobjekt for å leie ut
  • Skjule formue

Dersom man kjøper dyrere enn man egentlig har råd til, kjøper som investeringsobjekt eller for å unngå formuesskatt er det fem ting som kan gjøre boligeventyret mindre attraktivt:

  • Innføre avkastningsskatt på bolig på lik linje med renter og aksjer
  • Rentefradraget på boliggjelden reduseres eller fjernes
  • Ligningsverdien på bolig økes fra 25 prosent i dag.  Ligningsverdien på renter og aksjer er til sammenligning 100 prosent.
  • En boligskatt som svir
  • En kombinasjon av flere av punktene over.

Med tanke på all debatt rundt boligpriser i dag er det knyttet spenning til om kommende regjeringer vil se på det faktum at å eie egen bolig er tuftet i den norske folkesjela eller om man ser at bolig bør gjøres mer likt andre aktivaklasser som man kan spare i, som aksjer og renter. Den regjeringen som tar grep her har selvsagt ingen mulighet til å bli gjenvalgt, da en slik avgjørelse vil gjøre den historisk upopulære blant befolkningen. Men det kan være nødvendig å gjøre noen grep i forhold til prisutviklingen.

Hadde du tenkt deg om et par ganger ekstra om hvor mye du var villig til å betale dersom du var usikker på om du i fremtiden ville måtte betale gevinstskatt på boligen du var i ferd med å kjøpe? Eller hvis du ikke fikk skattefradrag for renter på gjelden, ville du i det hele tatt hatt råd til huset du har i dag?

Det er på tide å tenke litt alternativt med sparepengene og ikke lengre ha så mye av pengene lagret i boligens fire vegger, men også i aksjer og fond. Banksparing har vi også allerede nok av.

Det er ikke usannsynlig at vi i løpet av de neste 3 til 5 regjeringsperioder vil få betydelige endringer i spareincentivene rundt bolig. Kanskje også tidligere. Dette vil få betydelige konsekvenser for de mange som bruker sparing i bolig som en sovepute i forhold til å spare til pensjon.

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer