Gå til hovedinnhold

Ikke sett for mye av sparepengene i “bingotek”

Fondsstatistikken fra Nordnet for mai måned viser en eksplosiv interesse for fond. Fondssparerne fnyser av uttrykket “sell in May and stay away”. Jeg vil imidlertid advare mot å spare for mye i de populære biotek-fondene som har blitt favoritter blant fondssparerne. De innebærer skyhøy risiko.

Fondsstatistikken for mai måned viser rekordhøy omsetning på over 440 millioner kroner og netto kjøp på 77 millioner kroner. Fondssparerne oppfører seg altså helt motsatt av de private aksjesparerne som lempet ut aksjer i mai. Jeg har analysert statistikken og er litt bekymret for noen av de private sparernes fondspreferanser.

Biotekfond er en gjenganger i fondsporteføljer når det har gått svært bra i denne typen fond en stund. Det nest mest populære fondet i mai, UBS Biotech, har hatt en avkastning på hele 41 prosent i år. Man får ikke en slik avkastning uten tilsvarende risiko og selv om det er lavere risiko i fond enn i enkeltaksjer, er det uansett skyhøy risiko innen biotekbransjen. Jeg har tidligere døpt sektoren om til “bingotek”.

Nordmenn har fremdeles lavere kunnskap om aksjemarkedet og fondssparing sammenlignet med våre nordiske naboer og jeg er opptatt av at private sparere skal ha fornuftig sparing med en risiko man håndterer og forstår.

I min jobb får jeg ofte høre fra folk at aksjemarkedet er å sammenligne med lotto. Man må altså ha råd til å tape pengene man “satser”. Dersom man sparer i fond med så høy risiko som biotekfond har, kan jeg forstå holdningen, for da er det dessverre stor sjanse for at man kan gå på en ordentlig smell med sparepengene sine. Biotek bør i beste fall være et krydder i spareporteføljen. Hovedvekten bør ligge på brede globale og nordiske fond. Da kan jeg over tid vise til overbevisende dokumentasjon om hvorfor aksjemarkedet er et langt mer egnet sted for sparepengene enn lotto.

Statistikken som presenteres baseres på Nordnets 53.000 kunder i Norge for mai måned.

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer