Hvorfor sparer jeg i fond?

Dette er et gjesteinnlegg fra Formuebygging.com.

Hei! Jeg «heter» Formuebygging og har skrevet om økonomi siden 2008. Nettstedet med samme navn, Formuebygging, er tilholdsstedet mitt. I dag dog, er det på Nordnet innlegget havner. Tema for dagen er hvorfor spare penger ved å investere i fond. Hva er mitt mål med dette?

Målet med sparingen

For meg er målet med sparingen å bli mer økonomisk uavhengig. I det legger jeg ikke å slutte jobbe, men kanskje å kunne jobbe med andre prosjekt på siden. Noe jeg virkelig brenner for, men som kanskje ikke er så inntektsbringende.

Jeg trives godt hos nåværende arbeidsgiver. Med det sagt, skulle det bli forandringer eller skje noe, så vil oppsparte midler kjøpe meg tid til å finne noe annet å gjøre. Det blir en trygghet, og noe som jeg kan lene meg på.

Veien til målet

Strategien er enkel. Porteføljen skal kreve lite vedlikehold og i skrivende stund består den av ca. 80 % i globale indeksfond og ca. 20 % i fremvoksende markeder i indeksfond. Dette er den trauste men stabile porteføljen hvor det settes inn et beløp hver måned. Det er rimelig, og du blir ikke oppspist av kostnader. Timing driver jeg nesten ikke med. Med nesten mener jeg at det kan hende det blir kjøpt flere andeler når det stormer på børsen. Utover det er det “time in market” som gjelder for meg.

Jeg har også en posisjon med kryptovaluta, som får bli liggende så lenge ikke noe ekstraordinært skjer. Jeg forsøker å ha så høy sparerate som mulig, uten at det går ut over livet som sådan.

Hva er utfordringen med å spare slik?
Når jeg ser kollegaen kjøpe seg en splitter ny BMW, da dukker utfordringen opp. Kunne godt tenkt meg en slik selv, og muligheten er jo der. Bankene står klar på rekke og rad for å gi meg penger så lenge jeg har litt egenkapital. Når følelsene får lagt seg, og den rasjonelle tenkingen kommer tilbake, står jeg litt motvillig over.

Det gjelder å være påpasselig for disse følelsene, og ikke gi etter for de. For hadde jeg blitt lykkeligere med en splitter ny “beemer”? Ja kanskje litt en stund, men det hadde blitt utrolig mye stress med å holde den ren, plettfri og slike ting.

Utfordringen er å finne balansen mellom å spare for mye penger, eller for lite. Dette tror jeg er veldig viktig å tenke på, og samtidig justere underveis i livet.

Drømmer som kan oppnås med hjelp av sparing:
Kort fortalt er det egentlig trygghet, uavhengighet og målet om å ha mer kontroll over egen tid. Det er mine drømmer med sparing. Hva er dine?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Julian
Julian
05.02.2020 14:48

Målet mitt er enkelt, få meg en førstegangsbolig/leilighet. Med min elendige inntekt på 300 000k brutto pga alvorlig sykdom så er det vanskelig å få nok til det. Jeg har heller ingen, absolutt ingen som kan hjelpe med egenkapital eller som kausjonist og jeg er trist i dag over at jeg ikke sparte til bolig når jeg var tenåring og var i jobb. Men med det sagt så er jeg veldig stolt over hvor mye jeg faktisk sparer hver mnd nå. Jeg har 19 000 utbet I mnd og av disse går hele 10 000 rett i fond og aksjer… Les mer »

Ole Strandum
Ole Strandum
Svar på  Julian
05.02.2020 15:23

Hvordan bor du hvis du har råd til å spare 10 000 av 19 000?

Formuebygging
Formuebygging
Svar på  Julian
06.02.2020 12:40

Det er en imponerende sparerate du har, og som du sier så er det ekstremt kjedelig med sykdom. Men, man må bare prøve å gjøre det beste ut av det, selv om det kan være vanskelig. Det som er positivt er at du er 24 år, og med din tankegang du har nå vil du nok kunne spare opp en hel del kapital fremover. Ønsker deg lykke til.