Hvordan vil jeg selv spare i 2013?

Spareøkonomer vet heller ikke hva fremtiden bringer, men jeg har et aktivt forhold til sparingen min. å ha et aktivt forhold til sparingen din er det beste rådet jeg kan gi. Ikke sett pengene i noen aksjer eller fond og bare la de stå der i ti år og så oppdage at de overhodet ikke har gitt deg den avkastningen du hadde forventet. Du må verne om sparepengene dine bedre enn det, tenker jeg. Jeg stoler i hvert fall ikke så blindt på noen fondsforvalter at jeg ikke følger opp jevnlig.

Den månedlige spareavtalen er gull verdt for folk flest. Selv sitter jeg såpass tett på markedet at jeg har droppet den vanlige månedssparingen i fond og kjøper meg inn med andeler når det er mindre og større korreksjoner i markedet. Det har vist seg å være rett taktikk for meg. Dette anbefaler jeg på ingen måte til de som ikke har samme interesse og mulighet til å følge med i markedet som jeg har. Jeg er ikke som folk flest når det kommer til sparing fordi jeg vet at det kommer noen nedturer hvert år og i hvert fall en litt større nedtur. Dette skremmer meg ikke, jeg ønsker de rett og slett velkommen og sitter heller da klar med litt penger som jeg har spart opp og kjøper flere andeler. Jeg bryr meg heller ikke om jeg treffer bunnen på en korreksjon. Jeg sprer kjøpet over noen dager og tenker at jeg kjøper i hvert fall billigere enn før korreksjonen.  Jeg er kort sagt glad i å handle på salg.

Hvilke fond handler jeg? På aksjesiden handler jeg hovedsakelig børshandlede fond, såkalte ETF’er og da norske fond. Det er billige indeksfond som handles på børs som en aksje. De jeg kjøper speiler utviklingen på OBX listen som er de 25 mest handlede aksjene på Oslo Børs. I og med at jeg kjøper i litt større summer og sjeldnere enn månedlig, kan jeg forsvare kostnaden ved kurtasjen (kjøpskostnaden). Hvis jeg hadde hatt en månedlig spareavtale ville det eneste fornuftige vært å kjøpe vanlige aksjefond fordi kurtasjen ved kjøp av børshandlede fond hadde utgjort for mye av kjøpet med mindre månedlige summer.

Grunnen til at jeg liker børshandlede indeksfond er at jeg kan sitte og følge med på en korreksjon og bestemme meg for akkurat når jeg vil kjøpe. Handelen går like kjapt som en aksjehandel. I tillegg har jeg en del plassert i noen utenlandske aksjefond, ulike høyrentefond (high yield) og en del i pengemarkedsfond med svært lav risiko. Jeg har kjøpt litt ekstra i børshandlede fond i medio november og tenker at jeg kjøper litt mer tidlig i januar. Deretter vil jeg kun spare i pengemarkedsfond til jeg ser at vi er inne i en korreksjon. Da flytter jeg de oppsparte pengene fra pengemarkedsfond over til børshandlede indeksfond.

Jeg tar sjelden gevinst. Bakgrunnen for det er at jeg er langsiktig. Likevel kan det være en gang eller to i året at jeg er såpass på ballen og synes det har gått så bra at jeg plukker ut noen kroner og setter i pengemarkedsfond i påvente av korreksjonen jeg forventer vil komme.

Til våren kommer årsoppgavene i posten, fra pensjonsselskaper også. Hvert år når de kommer, logger jeg inn på innskuddspensjonssparingen min og justerer på fondene der. Disse pengene må passes like godt på som den øvrige sparingen min.

Oppsummert: Hvordan vil jeg spare i 2013? Jo på akkurat samme vis som i 2012! Hvis markedet går som jeg håper og tror kan det bli litt mer kjøp i børshandlede fond og litt mindre i høyrentefond enn i 2012.

Godt nyttår!

 

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer