Hvordan skal man nå et høyere nivå som investor?

Om man har ambisjoner om personlig vekst som investor vil vel alle si: “les bøker”. Det finnes mange gode bøker der ute, bøker kan faktisk være en særdeles viktig kilde til kunnskap og videre utvikling opp til et visst nivå. Ukens innlegg handler derimot ikke om bøker, snarere om hvordan man skal nå et høyere nivå som investor.

Mange som deltar i markedet vil så gjerne klatre høyere på stigen, noen faller ut av bransjen tidlig eller mister interessen for markedet, andre kommer til et visst nivå før de stagnerer der andre kommer enda litt høyere før også deres utvikling stanser opp. Bøker ble nevnt innledningsvis, skulle imidlertid de beste investorene være de mest beleste så er jo saken grei, så enkelt er det derimot ikke. Men hvordan skal man som deltager i markedet klatre til et høyere nivå?

Graham Duncan forfattet nylig en velskrevet artikkel der han beskriver etter egne vurderinger fem ulike ferdighets nivåer.

  1. Apprentice – Fersk! Hvem som eventuelt lærer deg opp er kritisk for utvikling.
  2. Expert – Mange har en statisk oppfatning av deres tilnærming. Tankesett er opplært.
  3. Professional – Tilpasser markeds tilnærming til ens styrke og svakheter.
  4. Master – Tilpasningsdyktig, søker informasjon for og i mot, ser ulike drivere, risikovillig.
  5. Steward – Er en del av markedet.

Poenget hans er at man kan nå et stykke på vei på egen hånd, men uten en dyktig mentor er det særdeles utfordrende å nå nivå 4 eller 5. For oss som bor langt fra en verdens metropol er det desto vanskeligere! Hvordan skal man få eksponering mot en god, lærevillig mentor? Det er et privilegium forunt de få, kurs, blogger og bøker forfattet av de største navnene i markedet hjelper heldigvis oss å forstå mer. Til vår fordel har flere forvaltere rundt i verden egne blogger og bøker og stiller også opp på tv eller i podcasts, mye kunnskap kan hentes herfra.

Den raskeste måten å lære av sin egen tilnærming i markedet er å journalføre, det høres kanskje ut som en klisje, men det akselererer ens egen læring. Mange av de beste i markedet er ekstremt selvbevisste og prosessorienterte, da kan vel vi også være det?  Sist uke deltok jeg i en presentasjon av et riggselskap som fremhevet viktigheten av systematisk bruk av omfattende data i beslutningsprosessen. Flyselskaper har drevet med dette i årevis, ofte kan gode løsninger på utfordringer finnes utenfor sin egen bransje. Investeringer er jo en business og bør med fordel behandles deretter.

Når det gjelder journalføring har mye skjedd siste årene. Før brukte man kanskje regnskapet med noen stikkord, andre bruker regneark kombinert med litt programmering og enda et alternativ er å skrive ut grafen med stikkord. Sistnevnte er typisk å finne igjen i gamle trading bøker, særlig systematisk er det derimot ikke . Nå finnes det heldigvis egne programmer for slikt, bruker man de riktig er det enkelt å se hvilke strategier som lett bærer frukter og hvilke som ikke gir uttelling. Bruk av magefølelsen er ikke alltid rett, data kan motbevise antagelser, da er det desto viktigere å ha data å lene seg til. Ved at journalføring er blitt så enkelt og brukervennlig, trenger man ikke å beherske kompleks statistikk eller programmering, dermed er det heller ingen grunn til å skygge unna. For egen del har det vært en åpenbaring etter overgangen fra utskrifter av grafer og kommentarer til et skreddersydd journal verktøy. Mer om journalføring finner du på nettsiden min.

Kilder:

https://medium.com/@graham.duncan/the-playing-field-dfb9a1473f43

Lykke til i markedet!

Hilsen

Alex

PS

Selvsagt får jeg liten provisjon for salg av journalsystemet jeg bruker selv. Leseren står fritt til å velge hvilken løsning som passer best for seg, målet for innlegget er at leseren blir bevisstgjort i betydningen av journalføring.

Til sist en «disclaimer»: Ingen av mine innlegg må tolkes som en anbefaling for å verken kjøpe eller selge noe i finansmarkedet. Du som leser anbefales fullt og helt å eie beslutningsprosessen ved å komme til egne beslutninger og må ta ansvar for egne investeringer. Således bør heller ikke noen av mine innlegg betraktes som noe annet enn nettopp ytringer, ikke anbefalinger verken indirekte eller direkte. Håper det var til hjelp, det er mange momenter å avdekke innen trading.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
19.07.2018 14:27

Har Alex Laan en økonomiske interesse investert i den soft-ware-en som han anbefaler? Får han provisjon? Omtalen av det “skreddersydde verktøyet” for journalføring høres litt for rosenrødt ut.. beklager

Gjest
Gjest
02.08.2018 11:02

Pål Ingsøy: Takk for tilbakemelding, da er provisjon tydeliggjort nederst i innlegget. Tid er som kjent penger og blogginnlegg krever tid å forfatte, så i lengden må tiden forsvares også rent økonomisk. Lykke til!