Hvordan handle i utlandet?

Nordmenns handel i utenlandske aksjer øker, og vi setter ytterligere fokus på dette i disse dager gjennom kampanjen Love 2 Trade. Å handle utenlandske aksjer er både morsomt og spennende. Jeg har tidligere skrevet om dette i innlegget “Ser du mulighetene bak horisonten“. Denne gangen vil jeg se litt på hvordan man gjør det i praksis.

Hvordan handle i utlandet

Det grunnleggende

Det er svært enkelt å komme i gang. Vet du navnet på et selskap du ønsker å kjøpe, f.eks. Apple, skriver du dette inn i søkefeltet øverst til høyre på Nordnet’s nettsider. Du vil da få opp alle verdipapirer som er relater til Apple. Øverst på listen ser du selve Apple Inc.-aksjen med et amerikansk flagg foran. Dette indikerer at aksjen er notert i USA. Klikker du videre på den kommer et kursoppslag med kjøps- og salgskurser, nyheter og kursdiagram på aksjen. Der kan du klikke kjøp/selg akkurat som for norske aksjer. Så enkelt er det.

De amerikanske børsene er åpne fra 15:30 til 22:00 norsk tid. Tyskland holder børsåpent 09:00 til 17:30. Det samme gjelder for markedene i Sverige, Danmark og Finland. Du  kan legge inn ordre hele døgnet, og de vil bli utført når børsene åpner. I børsens åpningstid går det like raskt å handle aksjer i USA og Canada som i Norge og Sverige.

Informasjonskilder

Nordnet handler på børser som til sammen dekker mer enn halvparten av verdens kapitalmarked. For aksjer utenfor norden vil du stort sett finne bare kurser og diagrammer tilgjengelig på våre vanlige nettsider. Mer avanserte charts (kursdiagrammer), kurser og nyhetstjenester fins tilgjengelige i våre mer avanserte handelsplattformer som Wintrade og proff-løsningen The Online Trader. Disse kan bestilles under “mine avtaler og abonnement” eller ved å kontakte kundeservice.

Det fins mange meget gode websider for gratis informasjon, og jeg beskrev noen i Den Store ETF-guiden. Når jeg var aktiv trader på fulltid brukte jeg disse kildene til å orientere meg, men handlet direkte gjennom Online Trader. Dette er etter min smak de mest relevante websider for enkeltaksjer, fond og ETF’er:

  • BigCharts Glimrende charttjeneste. Man kan justere chartene slik man vil, og lagre oppsettet. Også norske aksjer kan man se chartet på her. Da skriver man f.eks. no:STL for Statoil. Fint for tekniske analyser.
  • Bloomberg Selve referansen på børsinformasjon. Charts, fundamentale data/nøkkeltall, finansiell informasjon, nyheter og kommentarer. Anbefales.
  • Yahoo! Finance Meget rikholdig finansnettside med nyheter, kurser, charts, fundamentale data og nøkkeltall. Mulighet til å legge opp egne lister med aksjer for overvåkning.
  • Google Finance Mye av det samme som Yahoo! Finance.
  • Seeking Alpha. Fokus på amerikanske aksjer. Kommentarer, blogginnlegg og analyser. Aktivt forum.
  • Twitter Her kan du selv “følge” de nyhetskilder (f.eks. meg) du vil, og få tilgang til masse informasjon, tips og kommentarer.
Exxon Mobil (i Norge kjent som Esso) med chart fra BigCharts.com
Exxon Mobil (i Norge kjent som Esso) med chart fra BigCharts.com

 

Utvalget av aksjer på de utenlanske børsene  er stort. I tillegg er det notert en rekke andre interessante investeringsobjekter i disse markedene. Mest aktuelt for de fleste er det store utvalget av børshandlede aksjefond. Særlig i USA er det mange sånne, noe jeg også skrev om i Den Store ETF-guiden. Den eldste og største ETF som fins er S&P 500-fondet SPY og deretter NASDAQ 100 fondet QQQ. Utvalget av sektorfond er stort, og muligheten til å kunne ta gearede posisjoner eller gå short gjennom ulike varianter av bull/bear produkter er stort. Du finner informasjon om disse på linkene over, eller ta kontakt for mer detaljer. Generelt kan man dog si at dersom du har en oppfatning om en retning eller bevegelse (f.eks. “nå tror jeg Finansaksjer skal opp”) så fins det som regel verdipapirer/ETF’er man kan kjøpe som gir den rette eksponeringen. Har man ideen så fins muligheten.

Valuta

Utenlandske aksjer handles selvsagt i utenlandsk valuta. Nordnet veksler automatisk for deg til Norske Kroner til en kostnad på 0,5% forskjell (spread) mellom kjøp- og salgskurs. Dersom du handler ofte/mye i utlandet vil det lønne seg å opprette en valutakonto og selv styre om/når du vil veksle. Dette gjør du enkelt selv under “min konto – valutakonto“. Investeringskonto Zero og IPS og IPA kan ikke benytte valutakonto.

Valutakursene beveger seg hele døgnet. Når du eier aksjer i utenlandsk valuta vil både svingninger i aksjekursen og valutakursen slå ut på verdsettelsen av aksjen regnet i Norske Kroner. Du vil derfor kunne oppleve å se inne på din kontooversikt at en aksje tilsynelatende har gått opp eller ned (gitt positive eller negative dagsavkastning) uavhengig av om markedet er åpent.

Når du kjøper aksjer så kjøper du en andel i verdiskapende virksomhet, og det vil normalt sett gi en verdistigning over tid. Dette gjelder ikke i valutamarkedet, som er et såkalt nullsum-spill. Der den ene vinner taper den andre, og det er ingen underliggende verdiskapning – bare en veksling. Det kan være ganske store svingninger underveis, men over lengre tid har dette en tendens til å nulle seg ut.

Så da er det bare å sette i gang. Lykke til!

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
7 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
13.01.2014 14:47

Kan du skrive litt om hvordan det er med skatt. Det blir vel ikke fylt ut automatisk på selvangivelsen?

Gjest
Gjest
16.01.2014 23:42

Hvordan er det med føring av skatt på gevinst ved kjøp av utenlandske aksjer?

Gjest
Gjest
05.09.2015 20:22

Jeg lurer også på hvordan skatten blir på eventuelt et overskuddet på askjer eller fond. Er det vanlig kapitalskatt?

Gjest
Gjest
23.04.2018 10:05

Jeg tror det er veldig smart ide å investere i leiligheter i Polen. Jeg investerte en gang i en leilighet til utleie i Gdańsk fra Dekpol. Jeg var redd for at det var en feil, men det viste seg at det var en suksess. Nå vil jeg investere i deres andre slikt kompleks Grano Residence. Stor investering, garantert fortjeneste.

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
25.06.2018 10:57

Jeg vil være tro på Dekpol, siden vi har allerede en leilighet av dette selskapet. Og nå har jeg anbefalt familien min at hvis de vil flytte, de må velge Gdańsk. Grano Residence venter. 😊 Vi venter også.

Gjest
Gjest
23.08.2018 14:42

“Du kan ikke handle dette verdipapiret med aksjesparekonto ettersom det ikke handles på et regulert marked innenfor EØS.”

Så hva gjør jeg nå? Kan jeg opprette ny konto som ikke er aksjesparekonto og prøve igjen?

Gjest
Gjest
Svar på  anonymous
24.08.2018 12:12

Hei,

Hvis du går til “min økonomi” og “opprett flere kontoer” så har du blant annet muligheten til å opprette en Aksje- og fondskonto eller en Investeringskonto Zero.

Les mer om valg av kontotyper her:
https://www.nordnet.no/blogg/investeringskonto-vs-aksjesparekonto/