Gå til hovedinnhold

Hvordan gikk det egentlig med mine nyttårsraketter?

Et nytt år er i gang og det er tid for å gjøre opp status på de mye omtalte nyttårsrakettene. Jeg skrev et innlegg den 17 desember og i dag er det tid for å gjøre opp status.

Det har vært relativt få handelsdager på Oslo Børs i julen, men allikevel har det vært god fart de dagene handelen var igang.

Jeg skrev i mitt innlegg den 17 desember at jeg hadde inndelt “rakettene” i tre grupper. Fire av de beste aksjene i 2019, fire av de dårligste aksjene og fire som jeg selv valgte ut. Jeg valgte også å ta bort de aksjene som hadde lite likviditet for å favne mer om de ulike kundegruppene.

Innlegget kan du lese her

Slik så listen ut per 17 desember 2019

De fire beste i 19De fire dårligste 19Mads sine valg
Scanship HoldingSeadrillKomplett Bank
PCI BiotechNext BiometricsFrontline
Avance Gas Thin Film Hunter Group
Crayon GroupProsafeIDEX

Taktikken var ganske enkel. Jeg valgte noen av de beste aksjene i 2019, noen av de dårligste og mine egne valg, basert på egne tanker.

Hvordan har det gått?

Porteføljen (likevektet)11,75 %Oslo Børs i perioden 3,1%
Scanship HoldingSeadrillKomplett Bank
PCI BiotechNext BiometricsFrontline
Avance GasIDEXHunter Group
Crayon GroupProsafeThin Film

Denne porteføjen, bestående av de dårligste, beste og egne valg har altså steget 11,75 prosent mot Oslo Børs indeks 3,1. Med andre ord outperformer porteføljen med 8,65 prosent. Det må sies å være en bra meravkastning. Basert på veldig simple kvantitative beregninger.

Den lille forskjellen på “mine” nyttårsraketter og andres er at 1/3 av disse er mine egne utvalgte selskaper. Dette er selskaper jeg selv har hatt tro på enten skal fortsette å stige, eller få en rebound. Dette fungerte på 3 av 4 aksjer der den ene ble en bom.

Så, la oss se på de forskjellige gruppene og hvem som gjorde det best

La oss starte med vinnerne i 2019.

Vinnere i 2019 Endring fra 17. des
Scanship Holding26 %
PCI Biotech-10 %
Avance Gas12 %
Crayon Group10,8 %
Totalavkastning ( likevektet)9,7 %

Årets vinnere gjør det altså 6,6 prosent bedre enn børsen. Så langt har det å kjøpe vinnere vist seg å være en bra strategi. La oss se videre på fjorårets tapere.

Taperne i 2019

Tapere i 2019Endring fra 17. des
Seadrill84 %
Next Biometrics15 %
Thin Film-26 %
Prosafe-3 %
Totalavkastning ( likevektet)17,5 %

I denne tabellen ser vi virkelig store sprik, og du kan enten ha fått en fantastisk avkastning (Seadrill) eller en helt elendig avkastning (Thin Film), men hadde du kjøpt hele porteføljen så ser man at du hadde fått en god meget god årsavkastning, dog nesten bare hjulpet av Seadrill som har steget kraftig. Men, alt i alt, så outperformer taperne i 2019 børsen med 14,4 prosent, som må sies og være meget bra.

Den siste delen er mine egne utvalgte aksjer. Dette legger jo litt press på meg, og det er jo litt flaut om jeg ikke slår børsen. Her er uansett fasit.

Mads sine valg 2019Endring fra 17. des
Komplett Bank3,2 %
Frontline12 %
Hunter Group13 %
IDEX-6 %
Totalavkastning (likevektet)5,55 %

Som man ser av tabellen, er det noe mindre sprik i de aksjene jeg har valgt enn vinnerne og taperne på Oslo Børs, dog slår jeg børsen med knapp margin og er soleklart dårligst. Skarve 2,4 prosent er “min” meravkastning i forhold til Oslo Børs.

Hva er så konklusjonen?

Det er store sprik i hvilke aksjer som har gjort det bra i denne perioden. Du kunne med kjøp av Seadrill nesten doblet pengene dine. Satset du på Thinfilm har du redusert din mengde med 26 prosent. Lærdommen er vel at man bør spre og diversifisere sin portefølje når man gjør noe så risikofylt som å kjøpe slike aksjer over en så kort periode.

Dette er i alle fall første rekke av datamateriale for flere slike forsøk fremover. Jeg skal for egen del fortsette med dette for hver eneste jul og forhåpentligvis vil man etterhvert finne et slags mønster.

Som en siste note: det selskapet jeg valgte som nyttårsrakett, Northern Drilling, endte med en “gevinst” på 0,4 prosent….

Disclaimer: dette er hverken en kjøps eller salgsanbefaling.Jeg eide personlig aksjer i Northern Drilling og Hunter Group som blir nevnt i dette skrivet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer