Gå til hovedinnhold

Hvordan gikk det egentlig med mine nyttårsraketter?

Et nytt år er i gang og det er tid for å gjøre opp status på de mye omtalte nyttårsrakettene. Jeg skrev et innlegg den 15 desember og i dag er det tid for å gjøre opp status.

Det har vært relativt få handelsdager på Oslo Børs i julen, men allikevel har det vært god fart de dagene handelen var igang.

Jeg skrev i mitt innlegg den 15 desember at jeg hadde inndelt “rakettene” i tre grupper. Fem av de beste aksjene i 2021, fem av de dårligste aksjene og fem som jeg selv valgte ut. Jeg valgte også å ta bort de aksjene som hadde lite likviditet for å favne mer om de ulike kundegruppene.

De fem beste i 21De fem dårligste i 21Mads sine valg
Awilco LNGPatientsky GroupNekkar
Jinhui ShippingNorwegian Air ShuttlePolaris Media
MPC Container ShipsHydrogenproKongsberg Automotive
BewiOcean SunPexip Holding
Flex LNGAsetekFjordkraft Holding

Taktikken var ganske enkel. Jeg valgte noen av de beste aksjene i 2021, noen av de dårligste og mine egne valg, basert på egne tanker.

Hvordan har det gått?

Porteføljen (likevektet)8,36 %Oslo Børs i perioden 2,8%
Awilco LNGPatientsky GroupNekkar
Jinhui ShippingNorwegian Air ShuttlePolaris Media
MPC Container ShipsHydrogenproKongsberg Automotive
BewiOcean SunPexip Holding
Flex LNGAsetekFjordkraft Holding

Denne porteføljen, bestående av de beste, dårligste og egne valg har altså steget 8,36% prosent mot Oslo Børs indeks 2,8%. Med andre ord outperformer porteføljen med 5,56 prosent poeng. Det må sies å være en bra meravkastning. Basert på veldig simple kvantitative beregninger.

Den lille forskjellen på “mine” nyttårsraketter og andres er at 1/3 av disse er mine egne utvalgte selskaper. Dette er selskaper jeg selv har hatt tro på enten skal fortsette å stige, eller få en rebound. Dette fungerte på 3 av 4 aksjer der den ene ble en bom.

Så, la oss se på de forskjellige gruppene og hvem som gjorde det best?

La oss starte med vinnerne i 2021.

Vinnere 2021Endring fra 15 desember
Awilco LNG-11,60 %
Jinhui Shipping6,62 %
MPC Container Ships24 %
Bewi5,70 %
Flex LNG12,00 %
Totalavkastning (likevektet)7 %

Årets vinnere gjorde det altså 4,2 prosent poeng bedre enn bedre enn børsen. Så langt har det å kjøpe årets vinnere vist seg å være en bra strategi. La oss se på fjorårets tapere.

Tapere i 2021

Tapere 2021Endring fra 15 desember
Patientsky Group-16 %
Norwegian Air Shuttle20 %
Hydrogenpro-13 %
Ocean Sun1,80 %
Asetek1,94 %
Totalavkastning (likevektet)-5,24 %

I denne tabellen ser vi store sprik, og du kan enten ha fått en fantastisk avkastning (Norwegian) eller en helt elendig avkastning (Patientsky Group), men hadde du kjøpt hele porteføljen så ser man at du hadde fått en dårlig avkastning. Men, alt i alt så taper porteføljen med de fem dårligste aksjene 8 prosent i forhold til hovedindeksen.

Den siste delen er mine egne utvalgte aksjer. Dette legger jo litt press på meg, og det er jo litt flaut om jeg ikke slår børsen. Her er uansett fasit.

Mads sine valgEndring fra 15 desember
Nekkar25 %
Polaris Media4 %
Kongsberg Automotive-6 %
Pexip Holding1 %
Fjordkraft Holding8,50 %
Totalavkastning (likevektet)6,50 %

Som man ser av tabellen, har jeg relativt små sprik i mine aksjer. Den soleklart beste aksjen, har vært Nekkar, som har hjulpet min portefølje langt på vei, mens Kongsberg Automotive var den svakeste. Jeg slår derimot børsen med 3,7 prosent poeng og havner kun 0,5 prosent bak vinnerporteføljen.

Hva er så konklusjonen?

Det er store sprik i hvilke aksjer som har gjort det bra i denne perioden. Du kunne med kjøp av Nekkar eller Norwegian gjort gode penger i denne perioden. Satset du på Patientsky har du redusert din mengde med 16 prosent. Lærdommen er vel at man bør spre og diversifisere sin portefølje når man gjør noe så risikofylt som å kjøpe slike aksjer over en så kort periode.

I sum vet jeg ikke om dette kan kvalifisere til noe annet enn et forsøk. Det som derimot blir klarere og klarere er at det å kjøpe årets vinnere i midten av desember, gir meravkastning over tid.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer