Hvordan begynner man?

Etter å ha skrevet nærmere 1500 morgenrapporter og ett stort antall blogginnlegg stilte jeg endelig min bedre halvdel spørsmålet: Hva er det DU lurer på med aksjer og aksjemarkedet? Svaret var enkelt og banalt; “Hvordan begynner man, går man til banken sin eller ringer man Oslo børs? Må man ha en annen type konto en vanlig aksjekonto?” Da slo det meg at disse temaene ikke blir belyst ofte nok.

En egen konto kun for verdipapirer

Du kan betale for aksjer fra din bankkonto eller som mange andre gjør en depokonto hos Nordnet. Det innebærer at du oppretter ett kundeforhold hos Nordnet og setter inn et ønsket beløp. Da gjør Nordnet to ting for deg, oppretter en konto der pengene skal stå, og en en VPS (Verdipapirsentralen) konto der aksjene blir oppbevart. Det er nemlig en egen konto for aksjer. Her ligger altså svaret på det første spørsmålet. Du må ha en VPS konto for å eie en børsnotert aksje. Tilgangen til VPS kontoen får du gjennom tredjeparter som Nordnet eller banken din.

Hvordan kjøper og selger man aksjer?

For å handle aksjer i børsnoterte selskaper må man gå gjennom et godkjent meglerhus som er tilknyttet f.eks Oslo Børs. Det kan være megleravdelingen eller digital løsning i banken din eller hos Nordnet. Der kan du søke frem aksjer gjennom deres selskapsnavn og du vil se en ordrebok. Dette er oversikten over kjøpere og selgere i den aktuelle aksjen til enhver tid. Dette kalles markedet. Resten er ganske intuitivt.

Hvor mye tenger man?

Man kan kjøpe og selge aksjer for akkurat den summen man vil, men vit at du må betale en liten avgift på hver transaksjon. Det gjør at det ikke er særlig lønnsomt å trade for mindre enn 5-10.000 kroner. Du vil ikke at kurtasjen skal være en hemsko for om du kjøper aksjen eller ikke. Det er troen på selskapet som skal avgjøre din investering ikke kostnaden for transaksjonen. Derfor er også aksjeløsningen til Nordnet svært populær da de har en av markedets laveste kurtasjesatser for hobbyinvestorer.

Hvordan finne informasjon?

En god start er å lese blogger og nyhetsnettsteder som har aksjer og næringsliv som sitt spesialfelt. Vi har alle lest økonomi eller selskapsartikler fra journalister uten økonomi eller finanskompetanse. Det er en selsom affære. Les stoff fra de som kan dette, der finner du mye god lærdom. Jeg vil ikke nødvendigvis anbefale å gå rett på årsrapporter og kvartalspresentasjoner. Skaff deg et overblikk over hvilke sektorer og selskaper du ønsker å følge ekstra nøye med på. Bli glad i noen case du kan fordype deg i. Se på webcast og presentasjoner.

I mitt tilfelle kommer interessen fra en nyhetssak eller en driver som er hot i tiden. F.eks fremveksten av sosiale medier og Facebook. Man trenger ikke økonomiutdannelse for å forstå 1. at markedet opplevde eksplosiv vekst 2. at Facebook var den dominerende spilleren 3. at alle som ønsket eksponering mot denne trenden måtte kjøpe… nettopp Facebook.

Start overfladisk og ikke still for høye krav til deg selv. Det viktigste er at dette er en læringskurve og en hobby du kan ha livet ut.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer