Hvor reell er siste tids oljeprisoppgang?

Den siste uken har oljeprisen klatret opp til over $75/fatet, og er med det opp 13 prosent så langt i år. Målt fra juni i fjor har oljeprisen steget nesten 70 prosent. I denne kommentaren tar vi for oss oppgangen gjennom å fokusere på utviklingen i terminkurven – olje med levering ut i tid. Vi gjør også fire endringer i porteføljen og satser på fortsatt oppgang i oljeservice.

Den knallsterke utvikling i oljeprisen det siste året har vært en viktig bidragsyter til at Hovedindeksen i samme periode er opp omkring 20 prosent. Børsens to oljelokomotiver, Statoil og AkerBP er henholdsvis 45 og 110 prosent fra juni i fjor. Videre har den siste tids oppgang også dratt med seg mange oljeserviceaksjer.

Figur 1: Utviklingen i Brent-olje og Børsens to oljelokomotiver

Terminkurven har ikke fulgt etter

Oppgang til tross, terminkurven som viser prisen på olje med levering ut i tid, har derimot ikke fulgt etter, som vist i figur 2 lenger ned i teksten. For omtrent ett år siden snudde terminkurven fra en contango-formasjon, altså en stigende kurve til en backwardation, hvor den er fallende. Ser man på olje med levering i februar 2023, har prisen hold seg forbausende stabil på omkring $57/fatet.

Rent teoretisk er terminkurven markedets estimat på hva de tror oljeprisen kommer til å være frem i tid, og gir oss verdifull informasjon om hvordan det anser fremtidig tilbud og etterspørsel.

Samtidig skal det bemerkes at det er andre effekter som også påvirker hvordan kurven utvikler seg. Oljeprodusenter ønsker typisk å sikre produksjonen sin ved å selge futureskontrakter i dag med levering frem i tid. For eksempel å levere olje om tre år. For selskapene bidrar det til transparens på inntektssiden samtidig som det reduserer dets operasjonelle og finansielle risiko. Kanskje først og fremst sistnevnte.

Videre er det ofte en convenience yield forbundet med å kjøpe olje i dag. Et eksempel er industribedrifter, som kan ha gode grunner for å holde egne lagre. En slik effekt kan gjøre at etterspørselen etter olje i dag eller med levering om én måned drar prisen opp.

Markedet ikke overbevist

Allikevel kommer man ikke unna at til tross for en stigende oljepris det siste året, gir markedet sterke signaler om at de mener den underliggende tilbud- og etterspørselssituasjonen frem i tid ikke har endret seg vesentlig det siste året. Det er svært interessant informasjon å ta med seg.

En kan således stille spørsmålet ved hvor reell siste års oppgang virkelig er. Er den et resultat av et stramt marked som ikke kommer til å holde seg? Eller har markedet feil, i den forstand at dagens markedssituasjon kommer til å vedvare?

Figur 2: Terminkurve, Brent-olje

Ønske fra Saudi-Arabia?

Det har blitt spekulert i at blant andre Saudi-Arabia nettopp ønsker en backwardation fordi dette gir myndighetene en etterlengtet pust i bakken gjennom å øke deres inntekter på kort sikt. Samtidig gjør denne strukturen det vanskeligere for amerikansk skiferolje å igangsette nye prosjekter ettersom prisen man kan få i dag for levering ut i tid er betydelig lavere enn dagens spotpris. Den økte risikoen gjør at bedriftene holder tilbake investeringer.

Hvor går veien videre?

Oljeprisen har over lang tid vist seg notorisk vanskelig å predikere. Siste års oppgang er en bekreftelse. En skal lenger enn to år tilbake i tid: da var det mange som mente at oljen ikke kom til å gå over $50 fatet igjen. Så feil kan man ta. At olje er 50 prosent økonomi og 50 prosent geopolitikk (om ikke mer) gjør det hele eksponentielt vanskeligere.

Så selv om kortenden av kurven har beveget seg kraftig, mener vi det er viktig å ikke la seg blende. Man er nødt til å studere hele bildet, hvilket innebærer en gjennomgang av utviklingen i både den korte og lange delen av terminkurven. Ellers kan man bli forledet. Oljeprisen du ser i nyhetsoverskriftene er ikke nok.

Porteføljeendringer

Med innspurten av skoleduellen i sikte, så velger vi å gjøre fire porteføljeendringer denne uken. Ut går B2 Holding og Storebrand. Inn kommer RAK Petroleum samt Spectrum.

RAK har ikke fulgt utviklingen til DNO, justert for dennes eierandel. Dette mener vi gir en god risk/reward. Seismikkselskapet Spectrum har eksponering mot deler av verdikjeden i oljeservice vi tror kommer til å gjøre det best, gitt en videre oljeprisoppgang. Basert på vår tese om at oljeservice kommer til å stige i tiden som kommer, fremstår Spectrum som et godt bet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer