Gå til hovedinnhold

Hvor lenge kan du holde pusten?

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Alle vet at markeder går opp og ned.  Ett spørsmål som enhver investor bør stille seg er:  «Hvor lenge tåler jeg å være under vann?», altså hvor lenge tåler du å ha tap på investeringen din?

Figuren under viser indeksutvikling siste ti år for henholdsvis Oslo Børs og for BarCaps Europeiske Høyrente indeks (begge rebalansert slik at de begynner på 100).  Interessant nok har avkastningen i de to markedene vært relativt lik over de siste ti år.

Men hvor lenge kan du være under vann?  Hvis vi teller opp antall  måneder fra siste «High watermark», det vil si siste topp og frem til verdien når samme nivå igjen, finner vi at for europeisk høyrente er den lengste perioden «under vann» fra juli 2007 til august 2009.  Det vil si under «finanskrisen».  Dette er to år under vann for de investorene som kjøpte på topp.

Til sammenligning nådde Oslo Børs sitt siste topp-punkt i oktober 2007, for mer enn fire og et halvt år siden.  Ennå er ikke børsen tilbake igjen.

Denne øvelsen viser de gode defensive egenskapene ved høyrenteinvesteringer.  Selv om ingenting skyter av gårde som et bull-marked i aksjemarkedet, er det verdt å tenke på  hvor mye smerte er du villig til å tåle?

Arne Eidshagen, forvalter for Alfred Berg Høyrente

Alfred Berg
Alfred BergPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer