Hvor hopper laksen videre?

Etter porteføljeutskiftningene våre forrige uke, sitter vi nå rolig i båten. Denne uken vil vi derfor se nærmere på en sektor vi i Børsklubben har diskutert innad: sjømatsektoren.

Hittil i 2018 har sjømatsektoren på OSEBX vært svært toneangivende, med lokomotivene Marine Harvest, Lerøy og Salmar i spissen. Sistnevnte har steget hele 66% YTD. Denne markante oppgangen skyldes solide resultater jevnt over i hele bransjen, og som følge av bakteppet etter “høydeskrekken” for bransjen i 2017. Den økte lønnsomheten i de siste årene har vekket økt interesse hos internasjonale investorer. Inntil nylig var det kun giganten Marine Harvest, med ca. 25% markedsandel world-wide, som var et aktuelt investeringsobjekt for denne gruppen.

Fokuset i bransjen ligger på kostnadssiden, og har gjort det en god stund nå. Effektivisering av drift er det som skal drive videre vekst. Fiskeridirektoratet, med diverse statlige organ i ryggen, setter en hard stopper for volumvekst, noe som faktisk tvinger frem effektiviseringen hos selskapene. I dagens samfunn er også bærekraftig drift noe som verdsettes i stadig økende grad. På dette området har næringen hatt enkelte utfordringer, men det satses hardt mot oppdrett til havs og på land, noe som skal bedre situasjonen betraktelig om det lykkes. Hvor lenge kan den høye investeringsaktiviteten, spesielt innenfor R&D, opprettholdes? Hva gjør selskapene om lakseprisen, som tidvis har vært svært volatil, faller mot break-even nivå eller lavere? Dette er noen av grunnene som bringer høydeskrekken frem hos investorer.

I Norge er det umulig å oppnå volumvekst for selskaper utenom utviklingskonsesjoner. Disse konsesjonene er langsiktige, kostbare og vanskelig å oppnå. Hvis den norske bransjen ikke kan bidra med det tilbudet som etterspørres i markedet, vil dette før eller siden bli dekket av andre land. En laksepris på 80kr slik vi ser i dag, og hvor ukentlige svingninger kan være på 5-10kr, bidrar ikke til tillit hos kundene.

Før eller siden vil “underskuddet” i markedet dekkes. Her står Norges komparative fortrinn i fare. Skulle landbasert oppdrett lykkes og bli attraktivt i markedet vil det være en invitasjon til enorm konkurranse blant produsentene. Likevel, når vi sammenligner P/E i bransjen opp mot lignende bransjer og markedet, ser vi at prisingen fortsatt ligger under disse. Det kan vanskelig spås en fremtid i bransjen med priser vi ser tilsvarende i dag, hvor laks prises i samme klasse som den eksklusive arten breiflabb. Hvor høy grad av suksess kan oppnås i landbasert oppdrett? Blir det eventuelt bare et substitutt, og vil luseproblemet løses med havfarm-prosjekter? Dette er spørsmålene investorer, og også Børsklubben, trenger svar på før vi ser et eventuelt nytt rally i selskapsverdiene.

Kilder: Pareto Securities

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer