Hvor ble det av korreksjonen?

Børsåret har vært preget av mye usikkerhet og mange økonomer har hatt ulike formeninger om hva som skjer og hvor vi er. Etter urolighetene for en månedens tid siden har børsen hentet seg inn igjen og man har ikke tatt store tap med mindre man hedget porteføljen sin med «lukurative» posisjoner i XIV.

Det er kanskje ikke så rart at børsen har fått feste igjen. Verdensøkonomien går jo tross alt veldig bra. Ledigheten faller de fleste steder og er på et lavt nivå, bedrifters inntjening er på vei oppover og det kan sies at vi er i en høykonjunktur. Hvis dette holder og det ikke kommer noen skremmende utslag i makrotall skal man (normalt sett) lete lenger etter større korreksjoner. Det som skal trekkes frem som driverne til dette er lønnsveksten i USA som var høyere enn ventet.

Noe som derimot bekymrer oss er de stigende rentebanene, spesielt på kort sikt. Som kommentert i et tidligere innlegg vil stigende renter gjøre det mer attraktivt å kjøpe gjeld fremfor aksjer. Lave renter fører med seg høyere risikopremie i aksjemarkedet, men nå som situasjonen har blitt annerledes vil det mest sannsynlig føre til et salgspress av aksjer med påfølgende kursnedgang.

Så hvordan er det mulig å kjøpe billig når alt ser tilsynelatende dyrt ut? Det er et spørsmål som alle investorer leter etter og hadde gjort deg velstående om du hadde hatt svaret. Hvordan videre utvikling blir er vanskelig å spå når vi fikk en så minimal korreksjon som vi fikk og vi var nesten øyeblikkelig tilbake på gamle nivåer.

Det er vanskelig å finne selskaper som skiller seg ut når det gjelder oppside, men vi har likevel eksponert oss mot noen. I siste del av innlegget vil vi trekke frem høydepunktene i kvartalsrapporten til Protector (PROTCT.OL).

Protector har lagt bak seg nok et godt år, og det var ingen store overraskelser som også vises i kursen. De vinner suverent over alle konkurrentene i kvalitetsundersøkelsene i markedene de er representert. De viser at de fortsatt har det laveste kostnadsnivået, til tross for at investeringer i blant annet saksbehandling har drevet kostnadene noe over guidet nivå. De sier selv at de forventer at kostnadsnivået er noe høyere i 2018 og 2019, før de igjen kan redusere dem i 2020.

10 år med 20% vekst i premieinntekter er i seg selv imponerende. Selskapet kan vise til en avkastning på egenkapitalen(ROE) på 19,6%. Cash-reservene er høyere enn noen gang, men de velger å ikke utbetale utbytte da de må finansiere veksten videre. Langsiktig og lønnsom vekst er med andre ord viktigere enn kjapp profitt og dividendeutbetaling, noe vi mener vil gi god meravkastning.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer