PMI-plager for EU

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomisk utvikling

Den europeiske økonomien halter videre, og ser faktisk ut til å halte bakover i 2. kvartal, skal vi tro retningen på eurosonens PMI-indekser. Bedriftene virker usikre, noe denne ukens slipp av innkjøpsindekser (PMI-indekser) viste. Usikkerheten kan bli selvforsterkende gjennom utsettelser av investeringer og nye ordre. Derfor var det ekstra skuffende at EU-lederne ikke kom frem til noe som helst nytt under ukens møte i Brüssel. Alt synes å bli satt «på hold» frem til valget i Hellas, som om utfallet her gir alle svarene.

Når resultatsesongen nå stort sett er over, vil markedsaktørene i enda større grad se på makroøkonomiske data. De er dessverre svakere over nesten hele linja. Riktignok kom OECD med prognoser for den globale økonomien som var litt mer oppløftende enn for et halvår siden. Sammenstilt med aktørenes syn på fremtiden (PMI-indeksene), ser vi imidlertid utfordringen med at prognoser utarbeides tilbake i tid da stemningen kan ha vært bedre. Med den rådende usikkerhet om politikk på begge sider av Atlanteren, faller nytten av slike prognoser.

OECD–prognosen kommer dessuten med advarsler om en rekke risikofaktorer , og forutsetter også at det føres en riktig politikk i eurosonen. Dagens «delay and pray»-politikk er neppe betryggende.

Porteføljekommentar

Børsuro til tross; flere selskaper sikter mot børs. Den opphausede Facebook-aksjen fikk en brutal debut på NASDAQ-børsen, der småsparere forsøkte å kjøpe aksjen mens institusjoner dumpet den. Nå styrer at annet kjent, varemerke mot børs, nemlig Formel 1. Sammenlignet med Facebook er aksjen rasende billig, men så er det vel noen flere Facebook-brukere enn Formel 1-kjørere.

Flere andre merkevarer sikter også mot børs. Så vel italienske moteklær som britiske diamantbutikker kan du nå kjøpe aksjer i. Med dagens aksjekurser er det kanskje billigere å kjøpe aksjene enn produktene deres.

Lave aksjekurser kan gi økende oppkjøpsaktivitet, men det var neppe årsaken til at det tyske programvareselskapet SAP bød USD 4.3 mrd for «sky»-selskapet Ariba. Lagring og samarbeid gjennom såkalte data-skyer vokser raskt, og oppkjøpet vil by på vesentlige synergieffekter.

OTC-noterte Frontline 2012 ønsker å kjøpe enda flere nybygg med penger fra en emisjon på USD 200 mill. Selskapet er i forhandlinger om å overta 16 nybyggskontrakter og opsjoner på ytterligere åtte. Det virker fornuftig når prisene på moderne, energieffektive skip er lave. Dette kan være kontrakter som hovedeier John Fredriksen har inngått med asiatiske verft, og kan omfatte ulike segmenter.

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer