Aksjemarkedene mistet høyden

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomisk utvikling

Etter et meget bra første kvartal mistet aksjemarkedene farten i april og hele høyden i mai. Aksjeindeksene for de store regionene ligger dermed omtrent der de begynte året. Igjen er det uro rundt de finansielt svake landene rundt Middelhavet og ikke minst den økte sannsynligheten for at Hellas må, eller vil, forlate euro-sonen. Det vil i så fall påføre ulike institusjoner tap på svimlende 420 milliarder euro, ifølge beregninger som er gjort.

Skulle noe tilsvarende skje med Spania, snakker vi også om virkelig store tap. Bekymringene rundt Hellas har ridd markedene i to år, og når frykten har vært som størst, har det vært en fin anledning til å kjøpe billige aksjer. Inntil den europeiske sentralbanken eller EU-politikerne klarer å slukke branntilløpene nok en gang, vil imidlertid usikkerheten tynge markedene.

I andre land går det bedre. Den økonomiske veksten i EU generelt var riktignok flat i 1.kvartal, men med klare regionale forskjeller. Noen av Middelhavslandene er i resesjon, mens Tyskland overrasket positivt igjen. I USA steg industriproduksjonen i april mer enn ventet, men dessverre var veksten i detaljhandelen litt lavere enn forventet. Den senere tids oljeprisfall kan imidlertid gi håp om et løft i amerikansk detaljhandel igjen.

Porteføljekommentar

Mange liker Facebook. Det viste børsnoteringen av internettselskapet på fredag, der antall aksjer for salg ble økt med 25 prosent. Det ga mange smilefjes, både hos grunnlegger Mark Zuckerberg og blant investorene som solgte seg ned i forbindelse med børsnoteringen. ODIN liker også Facebook, men ikke prisen på aksjen. Det unge selskapet er priset til ca 600 milliarder kroner, og emisjonen alene var på 100 milliarder kroner.

Rapporteringssesongen nærmer seg slutten, og som vanlig ble inntrykket litt mer blandet etter at de beste resultatene, nær sagt som vanlig, var lagt frem først. Blant oljerelaterte selskaper var det generelt mange gode rapporter og de fleste inneholdt svært positive betraktninger om fremtiden. Selskapene melder om høy aktivitet og rekordtykke ordrebøker. Ratene er fortsatt på vei opp for rigg, supply og seismikk.

G.C. Rieber Shipping sitt utkjøp av alle aksjene i Armada Seismikk styrker oppfatningen vår om at oljerelaterte selskaper ikke prises likt i aksjemarkedet som blant industriaktørene. Armada er enda et eksempel på mindre, oljerelaterte selskaper som ODIN har vært investert i og som det har kommet bud på. ODIN har valgt å takke ja til budpremien på 30 prosent over sist omsatt, noe som vil gi ODIN Offshore en pengevinst.

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer