Lekre linjer fra Wilhelmsen

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomiske utvikling

Hva økonomene foreskriver og investorene ønsker seg, er ikke alltid sammenfallende velgernes interesser. Denne uken ble markedene minnet om hva demokrati innebærer. I Frankrike vant sosialisten Hollande presidentvalget på motstand mot store innsparinger, og i Hellas gikk tilsvarende partier kraftig frem og skapte forvirring om regjeringsdannelse. Samme fremgang hadde tilsvarende partier i første runde i lokalvalg i Italia.

Onsdag varslet den tyske sentralbanken politikerne om at landet må akseptere en noe høyere inflasjon og lønnsvekst enn andre land i EU så lenge de svake landene i euro-sonen trenger lav rente. Tyskernes lave lønnsvekst har hjulpet eksportindustrien, men hemmet forbruket. I sør-europeiske land har det vært omvendt. Men skal euroen bestå, må rollene byttes om.

Tvilen begynner å bre seg når det gjelder omfanget av budsjettinnstramningene. Signalene fra velgerne, og ikke minst de seneste tallene for veksten i EU, kan ha vært foranledningen til at pengefond-sjef Christine Lagarde denne uken sa at landene må finne en riktig balanse mellom innstramninger og veksttiltak.

Det kan være godt nytt for aksjemarkedet, men i obligasjonsmarkedet økte bekymringene for italienske og spanske statsfinanser igjen. Renten på spanske statsobligasjoner steg til over 6 prosent, som er et nivå Spania ikke kan betjene. Investorenes uro for Spania spredte seg til banksektoren, og ble ikke mindre da staten måtte inn og redde storbanken Bankia.

Porteføljekommentar

Men også anglo-amerikanske banker kom i søkelyset denne uken. Storbanken J.P. Morgan Chase, som klarte seg bra gjennom finanskrisen, og som har vært bevisst på å fortelle nettopp det, måtte innrømme et tap på hele USD 2 milliarder fra derivatposisjoner som lå i grenseland mellom sikring og egenhandel. Slike veddemål med bankens kapital er noe bankene er pålagt å kutte ned på etter fatale utfall fra dette under finanskrisen.

Kanskje er det manglende vekst i Vesten som frister bankene til å løpe etter kjappe gevinster på egne posisjoner. ODIN er ennå ikke fristet av slike banker, og har heller begynt å se på banker i fremvoksende markeder. De har begynt å bli attraktivt priset, og har bedre vekstutsikter. I Norden har vi så langt vært noe tilbakeholdne til forretningsbankene, men ser at skadeforsikring viser premievekst. Finske Sampo fulgte opp Gjensidiges resultater med gode resultater.

Et av ukens høydepunkt var resultatene til det norske rederiet Wilh. Wilhelmsen. Selskapet leverte langt bedre kvartalsresultat enn markedet ventet, faktisk det beste noensinne. Og det i et generelt meget utfordrende shippingmarked. Tallene bekrefter vår tro på selskapet, og synliggjør hvilken suksesshistorie rederiet er i internasjonal sammenheng. Den tidlige satsningen i Sør-Korea og på biltransport kaster nå virkelig av seg. Aksjen er fortsatt svært lavt priset mot inntjeningen.

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer