Fransk Hollande-saus smaker EU-splid

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.
Økonomisk utvikling

Det dreier seg mye om politikk i år. Det er valg i flere europeiske land og i USA. I Kina skal eliten velge seg selv. Uken var spesielt preget av innspurten i den andre runden i det franske presidentvalget, der president Nicolas Sarkozys motstander, sosialisten François Hollande, har kontroversielle valgløfter som kan splitte enigheten i EU om de faktisk blir gjennomført. Når EU ikke er en stat med egen sentralbank som sin finansieringskilde, faller ansvaret for den økonomiske politikken på politikerne. Med mulig seier til Hollande ser markedet for seg store sprik i synet på denne innad i EU, og spesielt mellom stormaktene Frankrike og Tyskland. Det har økt pessimismen i området.

Ukens tall for eurosonens arbeidsledighet og endelige innkjøpssjefindekser (PMI), indikerer da også at resesjonen kan bli noe dypere enn antatt. Ledigheten steg igjen, og ledighetsraten utgjør nå 10,9 prosent. De fleste, herunder Den europeiske sentralbanken (ECB), regner likevel med bedring i andre halvår. Hvor aktivitetsveksten skal komme fra, er imidlertid litt uklart. ECB-sjef Mario Draghi venter støtte fra eksport, lave kortrenter og vedtatte krisetiltak, men uttrykte likevel risiko for veksten.

Porteføljekommentar

Investering er en kunst, heter det. Men kunst er også en investering, som ukens auksjon av Edvard Munchs maleri ”Skrik” viste. Kunstverket gikk for USD 107 millioner, og hele 120 millioner når kommisjonen til auksjonsfirmaet Sotheby’s regnes inn. En høy pris er bra for Sotheby’s, som da kan tiltrekke seg tilsvarende kunstverk. Auksjonen underbygger vår tro på selskapet. Flere kjøpesterke asiatiske kunstsamlere, og et marked preget av duopol og begrenset konkurranse, gir gode utsikter for Sotheby’s.

Vi gleder oss over spreke resultater fra Adidas, som også oppjusterte sine salgsestimater for 2012. Årets OL i London og fotball-EM i Polen/Ukraina er bra for salg av sportsutstyr. Vi mener Adidas prises med en for stor rabatt til nærmeste konkurrent Nike, noe andre også syntes ettersom kursen steg 5 prosent denne uken.

Orkla sendte like godt ut både sin kvartalsrapport og konsernsjef. Vi finner Hydro mer interessant. Kvartalsresultatet var som ventet svakt. Selskapet sliter med svake konjunkturer. Med et syklisk aluminiumsmarked, blir utfordringen å vente på et skift i konjunkturer eller kapasitet. Men mange vil gjerne se et raskere oppsving. Vi vet ikke når det kommer, men vi vil heller å eie aksjen nå når markedet er skuffet enn fornøyd. Du får samme selskap, men til lavere pris!

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer