Super Mario sier som det er

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Økonomiske utsikter:

Sannhetens øyeblikk rykker nærmere. Problemene med en felles penge-, men selvstendig finanspolitikk i euro-sonen er nå blitt så åpenbare at alternativene koker ned til opprettelse av en fiskal union eller en oppsplitting av sonen. Tyskland stritter fortsatt mot begge deler.

Eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi var derfor svært klar i sin tale til EU-parlamentet torsdag: Kommer ikke de politiske lederne i EU til enighet om hvordan krisen skal løses, ryker euroen. Å vente på nyvalget i Hellas, burde derfor ikke være nødvendig. En avklaring må komme før.

Det haster for mange spanske banker, som med realistiske verdier på låneporteføljen, trolig er konkurs og må reddes. Spørsmålet er hvordan. Å skyte inn statlig kapital uten først å skrive ned misligholdte lån og derigjennom aksjekapitalen, vil bli oppfattet som en gavepakke til dagens aksjonærer. Vi vil tipse om den ”norske løsningen” fra 90-tallet med konsekvent behandling av lån og bankaksjonærer.

Men den spanske staten er snart selv utestengt fra lånemarkedet når den må låne til stadig høyere og uholdbare renter. Går Spania under, kan dette kunne slå fryktelig tilbake på Tyskland, både fordi tyske banker og fond har stor eksponering og fordi landet er en stor EU-økonomi. Det ser ut til å gå opp for Tyskland.

Porteføljekommentar

Aksjemarkedene hadde en turbulent uke der krisen i euro-sonen igjen var i sentrum. De ble også tynget av tall som viste noe lavere fart i indisk økonomi. Børsnoteringen av luksuskjeden Graff Diamonds ble derfor skrinlagt.

Laks regnes ikke lenger som luksus, og når prisene ser ut til å ha stabilisert seg på et lavere nivå, har etterspørselen tatt seg opp. Lakseprodusenten Salmar rapporterte et resultat for første kvartal som viste økning i volum, men som dessverre også var påvirket av sykdomsproblemer hos laksen.

Pronova Biopharma vant en patentstrid i USA og har nå rettighetene til omega-3-produktet Lovaza til 2017. Dette styrker kontantstrømmen, og aksjen spratt opp 30 % på nyheten.

Supply-rederiet DOF rapporterte kraftig bedring i resultatene og kan skilte med mange gode kontrakter. Selskapet har også sikret seg finansiering i obligasjonsmarkedet.

Aksjemarkedet og Telenor virker uenige. Aksjemarkedet reagerte svært negativt den gang Telenor gikk inn i India, og synes heller ikke å like at selskapet nå vil redde stumpene i etterkant. Indiske myndigheter ser ut til å legge opp til en auksjonsform på de tilbaketrukkede telelisensene som skal gi staten størst mulig proveny. Fortsatt tilstedeværelse kan bli derfor bli dyrt, og kursutviklingen har vært svak.

Her kan du abonnere på ukentlig nyhetsbrev

ODIN Forvaltning
ODIN ForvaltningPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer