Slik holder du kostnadene lave på egen pensjonssparing

Det du sparer i pensjon i dag vil utgjøre din fremtidige lønn. En betydelig del av de flestes pensjonssparing er det arbeidsgiveren sparer, nemlig innskuddspensjonen. Når du slutter i jobben blir dette gjort om til et pensjonskapitalbevis – og kostnadene skrus opp.

Omtrent 1 million nordmenn har et pensjonskapitalbevis, likevel vet kun 20 % hva et pensjonskapitalbevis er. Langt færre har et bevisst forhold til hvilke fond disse er plassert i, og hvilke gebyr man betaler.

Mens du jobber i en bedrift og arbeidsgiver sparer pensjon for deg hver måned, er det bedriften som betaler kostnadene i pensjonssparingen. Den dagen du slutter, blir innskuddspensjonen gjort om til et pensjonskapitalbevis. Fra samme dag er det du selv som betaler kostnadene for administrasjon og forvaltning – og kostnadene skrus som regel opp når den ansatte må betale kostnadene.

Mange av de store pensjonsaktørene har høye gebyr på pensjonskapitalbevis som kan spise opp lønnsomheten i din egen pensjonssparing. Derfor kan det lønne seg å samle alle pensjonskapitalbevis på ett sted, og velge et selskap med lave kostnader.

Se også: Hva er pensjonskapitalbevis?

Eksempel på kostnader:

Det gjennomsnittlige pensjonskapitalbeviset er i dag på cirka 50000 kroner. På et beløp på denne størrelsen vil administrasjonsgebyret hos de fleste aktørene være 1 %, ifølge Finansportalen. Selv om det høres lite ut kan det gi en stor effekt over tid. Ser vi bort fra mulig avkastning, vil sparingen din i løpet av 10 år bli redusert fra 50000 til 45220 kr. Fortsetter du i 10 år til vil du sitte igjen med 40900 kr. Selv med en positiv avkastning på sparingen din vil dette gebyret spise opp deler av avkastningen. Husk også at forvalteravgift i fondet kommer i tillegg – denne ligger også i gjennomsnitt på rundt 1 % årlig i de vanligste spareprofilene.

Slik effektiviser du pensjonssparingen din

Du betaler ingen gebyrer for å ha pensjonskapitalbevisene dine hos Nordnet. Du betaler kun forvaltningshonorar og plattformavgift for fondene du eier, eller kurtasje om du handler ETFer. Du får tilgang til over 600 ulike fond og kan velge blant aktivt forvaltede fond, indeksfond og Exchange Traded Funds (ETF).

Hvor mye du betaler i gebyr og forvaltningsavgift på pensjonssparingen din varierer. Det som er sikkert er at kostnadene vil påvirke hvor mye du vil sitte igjen med i pensjon når du blir pensjonist.

Vi kan hjelpe deg med å finne og samle pensjonskapitalbevisene dine.

Se også:Ta kontroll og øk lønnsomheten på din pensjonssparing

Innlegget er opprinnelig fra 15. februar 2018, men er oppdatert 19. februar 2019.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Christer
Christer
03.01.2020 11:27

Når kommer mulighet til å handle ETF på pensjonskapitalkonto slik dere skriver i artikkelen? Og evt spareavtale for oss som ønsker utbyttebetalende ETF og dermed reinvestere utbytte i nye ETFer?