Hjemmelaget eller ferdigmat?

Nei, dette er fortsatt ingen matspalte. Men problemstillingen kan enkelt overføres til valg du må ta i forhold til egen sparing. Skal du sette sammen en egen portefølje med enkeltaksjer eller skal du kjøpe fond? Skal du lage selv eller kjøpe ferdig? Dette er et spørsmål vi ofte får fra nye kunder.

Svaret er enkelt. Du bør velge den spareformen du er mest komfortabel med. Det er ditt syn på risiko og muligheter, samt din tid, interesse og kunnskap som avgjør. Hva du liker å spise, hvilke fond eller enkeltaksjer du skal spare i er dessverre ikke like enkelt å svare på.

Å spare i enkeltaksjer krever, på samme måte som å lage et måltid fra bunn med alle råvarer, mer arbeid. Fordelen er at du kan velge akkurat de aksjene (råvarene) og den fordelingen nettopp du ønsker.  Avgifter tilknyttet investering i både aksjer og fond spiser direkte av avkastningen din. Gjør du jobben selv kan det være mye penger å spare her. Et aksjefond har ofte en årlig forvaltningsprovisjon på rundt 1,5 til 2,5% av markedsverdien på investeringen. Dette slipper du unna når du forvalter porteføljen selv. En siste åpenbar fordel med enkeltaksjer er måten de handles på; ønsker du å selge en aksje gjør du dette på en brøkdel av et sekund på internett. Skal du selge et fond handles de en gang pr dag, og det tar gjerne noen dager før du får pengene etter et salg.

Den største fordelen med ferdigmat er at det er enkelt, går fort og krever ikke så mye av deg. Det samme gjelder sparing i fond. Skal du spare i enkeltaksjer må du ha råd til å kjøpe et antall aksjer i ulike bransjer og markeder for å spre risikoen din. I tillegg må du ha tilstrekkelig med tid og interesse for å følge opp investeringene. Sparing i fond er enklere, du kan i større grad lene deg tilbake, slappe av og la noen andre følge med i markedet, kjøpe og selge aksjer, og ta beslutningene for deg. Fondets avgifter er prisen du betaler for at de skal gjøre jobben for deg. Kjøper du fond får du også risikospredning fra første 100 lapp, og selv med små beløp får du tilgang til all service, analyser og fondets ekspertise. Sparer du i aksjefond får du dessuten automatisk en skattefordel ved at kjøp og salg av enkeltaksjer innenfor fondet ikke beskattes slik det gjør hvis du forvalter enkeltaksjer i en egen portefølje. (Denne skattefordelen kan du også få ved å opprette en Investeringskonto hos Nordnet).

Selvfølgelig utelukker ikke det ene det andre. Hvorfor ikke lage maten du er god på selv og la andre lage mat du selv ikke kan lage? For mange går veien til aksjemarkedet via sparing i fond. Ettersom man lærer mer om dynamikken i markedet, hvordan ting fungerer, begynner man å plassere noen penger i enkeltaksjer også. Mange erfarne investorer gjør også dette. Det er alltid hensiktsmessig å forstå hva man investerer i, og man må erkjenne at man kan ikke være ekspert på alle bransjer og alle markeder. En fornuftig strategi for mange er da kanskje å investere i enkeltaksjer innenfor områder og markeder man kjenner og forstår, mens for eksempel investeringer i utlandet gjøres via et fond som har ekspertise og erfaring med dette investeringsområdet. Rett og slett, ta det beste fra 2 verdener.

Uansett hva du velger så er tidsperspektivet viktig. Sparing i enkeltaksjer og fond krever tålmodighet og en langsiktig sparehorisont. Mat, ferdig og hjemmelaget, derimot bør nesten alltid spises med en gang, og blir sjelden bedre jo lengre du venter.

Hvordan tenker du når du setter sammen din spareportefølje?

//Anders

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer