Gå til hovedinnhold

Vil historien gjenta seg for laks – eller er det en ny megatrend?

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Mange tror at laksesektoren er en ny megatrend og forventer at et stramt marked vil holde lakseprisene høye i lang tid. Tilbudsveksten er negativ og etterspørselen vokser hvert år. Positive argumenter er at befolkningsvekst, og en stadig rikere middelklasse, vil gi etterspørselsvekst i lang tid fremover. I tillegg har produktutvalget på laks blitt mye bredere og leverandørene blitt mye proffere i markedsføring og labeling.

Derimot den andre leiren mener at kostnadene i industrien går i været nå, med underlevarønderer som skor seg på høyere laksepriser. ODet gjør dermed at kosten for oppdretterne nå er langt høyere enn for 2-3 år siden. Valutaen har en stor effekt. Den svake kronen har vært fantastisk for oppdretterne som har kostnader i NOK og inntekter i USD og EUR.

Et annet element som diskuteres er at tilbudsiden kommer opp. Er prisene i et marked høye lenge, er det altid noen som vil være konstruktive. Nå skal det for ekesmpel startes med onshore oppdrett, og mange mener dette er et helt klart faresignal. Men om det blir for dyrt, eller om det vil fungere vil tiden vise.

I tillegg til dette har Chile slitt med to ting. Først vulkanutbrudd for 1 1/2 år siden som gjorde at vanntempraturen endret seg mye slik at en stor del av biomassen døde. Så algeoppblomstringen som har ført til høy dødelighet. Chile står for 25 % av verdens laksemarked og deres svekkede tilbudside har skapt ubalanse i laksemarkedet.

Jeg vet ikke svaret, men om du ser på aksjekursen på 10 år sikt, kan du se at dette har svingt mye. D kan også se at i 2012 falt inntjeningen til Marine Harvest, som jeg bruker som eksempel, fra 70 kr til 20 kr. Grunnen var at inntjeningen falt fra 4 mrd. i EBITDA til 1,3 mrd. Året etter var det full fart igjen, og alt etter 2013 har vært et eventyr. Spennende blir det helt klart!

Mer om laks og sjømatsektoren finner du her.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer