Gå til hovedinnhold

Her er min fondsportefølje

Jeg har fått flere spørsmål fra våre kunder om jeg kan vise min fondsportefølje på Shareville, og det vil jeg selvsagt! Jeg har valgt en miks av aktive fond, faktorfond og indeksfond. Her begrunner jeg mine valg.

Shareville er Nordens største sosiale forum for aksjer og fond, og eies av Nordnet. Her kan du følge handlene til de beste investorene, få oppdateringer i realtid, og delta i diskusjoner om investeringer som du er interessert i. Det som gjør det ekstra spennende er at porteføljen som vises er reelle penger, det er ikke lekepenger.

I dag er det nesten 200 000 aktive investorer i Norden som er på Shareville, og flere titusen av dem er norske.

Som ny spareøkonom er det naturlig at jeg viser min fondsportefølje på Shareville, og den kan du se i kakediagrammet over. Mitt brukernavn på Shareville er BjørnNordnet.

Når jeg har satt sammen min langsiktige spareportefølje har jeg først og fremst tenkt på diversifisering – å spre sparepengene over hele verden. Mine to største fondsplasseringer er derfor to brede globale aksjefond. Samtidig har jeg en viss «home bias», med en større andel i norske og nordiske aksjefond enn verdensindeksen skulle tilsi. Det er fordi jeg har tro på Norden som region, og det nære føles tryggere. Jeg har også en liten overvekt i fremvoksende markeder, siden jeg har tro på at disse vil få et comeback de neste årene, etter flere svake år.

Nedenfor begrunner jeg hvorfor jeg har valgt de ulike fondene:

  • Storebrand Global Multifaktor Valutasikret: Dette er et bredt faktorfond som investerer i 250 – 350 aksjer over hele verden. Fondet forsøker å utnytte veldokumenterte risikopremier knyttet til faktorene verdi, størrelse, momentum og lav volatilitet. Fondet har meget godt historikk og ble i fjor kåret av Morningstar til beste globale aksjefond. I år ble fondet nr 2 på samme kåring. Forvaltningskostnadene i faktorfond ligger som regel mellom aktive og passive fond, så også her: 0,85 % pr år. PS: Jeg har ganske nylig byttet over til en valutasikret utgave av dette fondet, siden jeg tror at norske kroner vil styrke seg det neste året eller to. Uten valutasikring koster fondet 0,75 % årlig. Jeg snakket for øvrig om faktorfond på E24s podcast i februar – lytt her.
  • Storebrand Indeks – Alle markeder: Dette er et globalt indeksfond med lave kostnader, 0,3 %. De fleste globale indeksfond investerer kun i utviklede markeder (developed markets), altså ikke i fremvoksende markeder (emerging markets). Dette fondet investerer i begge deler, og har således en enda bedre spredning enn de fleste globale indeksfond.
  • DNB Teknologi: Dette globale bransje-aksjefondet er det mest populære fondet blant Nordnets kunder, og det er ikke uten grunn. Fondet ligget helt i avkastningstoppen siste 1, 3, 5 og 10 år blant over 600 fond på vår plattform! På 5 og 10 års sikt er det faktisk nr 1! Fondets største posisjoner er amerikanske IT-selskaper som Alphabet (Google), Oracle og Microsoft.
  • Alfred Berg Gambak: Dette er et av de beste aktive norske aksjefondene målt etter risikojustert avkastning. Fondet har vunnet Morningstarprisen for beste fond norske aksjer i fire år, senest i 2017. Forvalter Leif Eriksrød har forvaltet fondet siden 2010 og har forvaltererfaring helt tilbake til 1995. Litt minus får fondet for at kostnadene er relativt høye, selv for aktive fond, 2 % årlig.
  • Landkreditt Utbytte: Dette er en skjult juvel blant norske aksjefond. Fondet investerer i utbyttebetalende norske aksjer og egenkapitalbevis. Fondet har fem stjerner hos Morningstar og ligger i tetsjiktet på risikojustert avkastning blant norske aksjefond siste 1, 3 og 5 år. Fondet har lavere svingninger enn de fleste andre norske aksjefond (standardavvik: 7,9 %, Sharpe ratio: 1,74), men har likevel slått indeksen de fleste årene. De små svingningene skyldes dels at fondet har mye sparebanker i porteføljen, og de kan beskrives som «trauste og kjedelige utbyttemaskiner». Fondet har hele 60 % av porteføljen i norske bank- og finansaksjer, som har gjort det bedre enn hovedindeksen de siste årene, så prestasjonene må selvsagt ses i lys av dette. Fondet får også pluss for relativt lave kostnader, 1,5 % årlig.
  • Delphi Nordic: Dette fondet var stjernen blant nordiske aksjefond i mange år, men fikk seg en knekk etter forvalterbyttet våren 2017. Fondet benytter en kombinasjon av fundamental analyse og trendanalyse (momentum), som har vist seg å gi gode resultater. Jeg har solgt meg gradvis ned i fondet etter forvalterbyttet, og har fortsatt fondet på observasjonslisten. Årlig kostnad er i høyeste laget, 2 %, så fondet må levere meravkastning snart, ellers selger jeg.
  • KLP Aksje Fremvoksende Markeder Indeks II: Dette er et billig indeksfond (0,3 % årlig kostnad) som investerer fremvoksende aksjemarkeder som Kina, Sør-Korea, Taiwan, Brasil, Sør-Afrika, India, Russland og Mexico. Etter flere år med svak avkastning i fremvoksende markeder, ble 2017 endelig et godt år. Jeg har generelt tro på «mean reversion», at aksjemarkeder på lang sikt svinger rundt sitt langsiktige gjennomsnitt. Dermed tar jeg et lite «bet» på at fremvoksende markeder har noen gode år foran seg, og vil slå verdensindeksen. Jeg har mindre tro på at en forvalter skal klare å slå indeksen i fjerne vekstmarkeder enn på vår hjemlige Oslo Børs – det viser også forskning. Derfor har jeg valgt et indeksfond her.
  • Xtrackers MSCI Africa Top 50 ETF: Dette kjøpet er et eksperiment for meg. Det er første gang jeg har kjøpt en ETF (exchange traded fund – børshandlet fond), og da valgte jeg en eksotisk investering, et helt ukjent Afrikafond. ETFer kjøpes på børsen på samme måte som man kjøper enkeltaksjer. Ulempen er at man må betale kurtasje ved kjøp og salg, fordelen er at du vet eksakt hvilken kurs du kjøper og selger på, samt at forvaltningskostnadene er relativt lave – i dette tilfellet 0,65 % årlig. Jeg vil etter hvert bytte ut dette fondet med et enda bedre «frontier-fond», det vil si fond som investerer i mindre utviklede fremvoksende markeder i Afrika, Midtøsten, Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa. Tips mottas med takk! Merk: Dette spisse høyrisikofondet er «krydder» i porteføljen min, og bør kun være en liten del av en langsiktig spareportefølje.
  • Storebrand-aksjen: Jeg sitter fremdeles med noen Storebrand-aksjer som jeg har kjøpt til ansattebetingelser da jeg jobbet i Storebrand.
  • Kontanter: Jeg har i dag en kontantandel på ca 25 %. Det er uvanlig høyt for å være meg. Det skyldes at jeg tok ned risikoen i porteføljen min i november 2017 fordi jeg fryktet børsfall. Børsfallet kom først i februar 2018, og kursene ligger nå om lag på det samme som da jeg solgte meg ned. Jeg har forsøkt mange ganger å time markedet de siste 20 årene, men ser at jeg nok ville kommet best ut med å sitte stille i båten. Jeg vil likevel forsøke, siden jeg synes det er moro å følge med og se om jeg klarer å slå markedet. Egentlig burde kontantene vært plassert i rentefond, men siden dette er en aksjesparekonto, er ikke det mulig. Jeg får ikke renter på bankinnskudd på aksjesparekonto (pga regelverket), så jeg vil snart finne et bedre “hjem” for disse pengene.

Bli kunde i Nordnet

PS: Fondsrådgiveren vår, som anbefaler aksje- og rentefond ut fra din risikovilje og sparehorisont, inneholder flere av fondene i min portefølje. Ta fondsrådgiveren her (kun for Nordnet-kunder.)

Har du innspill til fondsporteføljen min? Kommentar gjerne under, evt på Shareville!

Shareville kan du også se verdiutviklingen i min og andres porteføljer. Her er status for min portefølje i øyeblikket:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
14 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
11.04.2018 09:44

Jeg endte opp med å opprette en liten spareavtale i både Xtrackers MSCI Africa Top 50 og Xtrackers S&P Select Frontier. Sistnevnte ser ut til å gi en god eksponering mot umodne markeder i verden forøvrig. Jeg planlegger å sitte lenge på disse, så da vil jeg tro at jeg kommer bedre ut av det med lave løpende kostnader og kurtasje ved salg enn med høyere forvaltningskostnader.
Kjetil

Gjest
Gjest
22.03.2018 10:53

Hei, Bjørn Erik.
Jeg har en stund vært på utkikk etter er godt frontier- eller Afrikafond, men synes kostnadene er avskrekkende. Kan godt hende at jeg lar meg inspirere av ETFen du har valgt. Setter stor pris på om du kan nevne det i #Pengepodden når/hvis du finner et bra frontier-fond til å erstatte den 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.04.2018 09:22

Hei Kjetil!
Jeg har kikket litt på et annet Frontier-fond også: Tundra Sustainable Frontier Fund. Det er dyrt (2,5 % årlig honorar), men har levert god avkastning. Si fra om du finner bedre fond du også 🙂
Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
20.03.2018 07:44

Du har ingen rene USA-fond. Er det fordi du ikke har helt troa på USA fremover, eller mener du deg tilstrekkelig engasjert der gjennom deler av de andre globale fondene?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.04.2018 09:24

Hei Henning.
De fleste globale aksjefond har over 50 % amerikanske aksjer, så jeg føler at jeg er tilstrekkelig eksponert mot USA gjennom mine globale fond. Jeg tror også at det vanskeligere å finne et aktivt USA-fond som slår indeksen enn f eks en aktivt norsk aksjefond, siden USA-børsen er “den mest perfekte” børsen i verden.
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
17.03.2018 13:44

Takk, interessant. Hva tenker du om fond spesifikk rettet mot klima og miljø? (Storebrand ESG, Nordea Klima & Miljø, DNB Miljøinvest etc.)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.04.2018 09:34

Hei Joakim. Det er mange kunder som etterspør spesielt bærekraftige aksjefond. Jeg har selv ett slikt fond i porteføljen (som jeg har eid lenge, men som jeg nylig har fått flyttet over til min ASK-konto): Storebrand Global Solutions. Dette fondet hette før Storebrand Trippel Smart, men byttet navn for litt siden. Ifm navnebyttet ser det ut til at fondet har blitt fossilfritt. Fondet har slått indeksen siden oppstart. Jeg har sett mange analyser som undersøker om ESG-kriterier fører til bedre risikojustert avkastning eller ikke. De fleste konkluderer med at ESG har positive effekter – ved at risikoen blir noe lavere… Les mer »

Gjest
Gjest
17.03.2018 09:03

Hvordan vurderer du Alfred Gambak opp mot Nordnet Superfondet?

De består begge av norske selskap, og har 2% forskjell i kostnad.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.03.2018 14:19

Godt spørsmål Sptind. Nordnet Superfondet Norge følger OBX-indeksen, som består av de 25 mest likvide aksjene på Oslo Børs. De siste 5 årene har OBX-indeksen gjort det svakere enn den bredere OSEBX-indeksen, som de fleste indeksfond følger. OSEBX inneholder et representativt utvalg av alle noterte aksjer på Oslo Børs. I 2017 ga riktignok OBX-indeksen best avkastning av de to indeksene. Generelt er en bredere indeks å foretrekke – om kostnadene er de samme – siden svingningene normalt er lavre for bredere indekser. Så til sammenligningen mot Alfred Berg Gambak: Flere undersøkelser viser at aktive aksjefond på Oslo Børs slår indeksfondene,… Les mer »

Gjest
Gjest
16.03.2018 17:34

Hva er brukernavnet ditt på shareville? Får ikke linkene til å fungere

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.03.2018 12:02

BjørnNordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.03.2018 13:48

Hei. Jeg oppdaterte bloggen nå og skrev inn brukernavnet mitt. Det er “BjørnNordnet” 🙂

Gjest
Gjest
16.03.2018 12:29

Er eiendomsfond helt utelukket for deg?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.03.2018 15:43

Hei Mads.
Nei, ikke utelukket. Men siden jeg allerede har altfor mye av min formue i eiendom (egen bolig, utleiebolig og fritidsbolig) vil jeg neppe velge eiendomsfond i tillegg. Et annet argument mot eiendomsfond er at eiendomsbransjen generelt vil underprestere når rentene stiger – som vi forventer fremover.
Hilsen BJørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet