Gå til hovedinnhold

Heinz til 20 ganger P/E. Har Warren Buffet lagt om stilen?

Warren Buffett har blitt legende i investeringsmiljøet gjennom sin suksess med Berkshire Hathaway innen verdiinvestering. Kjøpet av ketchupgiganten Heinz i samarbeid med PE-selskapet 3G Capital for 28 milliarder dollar til 20 ganger fremtidig earnings ser imidlertid ikke ut som et vanlig verdikjøp, særlig ikke med tanke på den begrensede veksten i matvareindustrien.

Analytikere ved investeringshuset AQR Capital Management har sett nærmere på Buffets investeringsstrategi, og kommet med interessante funn basert på gjennomgang av mye data. Ved siden av at Buffet er dyktig til å finne billige selskaper utnytter han seg av tilgang til billig finansiering. Gjennom billig finansiering gjør Buffett oppkjøp av selskaper med sterke balanser i stabile industrier med kjente varemerker. Han kjøper kvalitet med stabil inntjening, men ikke nødvendigvis lavt priset. Investeringen i Heinz kan være et godt eksempel på dette. Videre geares investeringene i gjennomsnitt 1,6 ganger gjennom den billige finansieringen.

“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” – Warren Buffet om sin langsiktige investeringsstrategi.

Som langsiktig investor kan Buffett ta på seg risiko i sin portefølje gjennom høy-beta aksjer. Når han imidlertid ikke gjør dette trenger ikke dette være noen tilfeldighet. Ettersom det er nettopp Buffett som ikke gjør det er det sikkert ikke det heller. AQR viser at absolutt avkastning for lavbeta aksjer har gjort det minst like høy som høybeta-aksjer. Gjennom gearing kan med dette Buffett oppnå ønsket risiko og avkastning. I tillegg til gode valg av selskaper er det den billige finansiering som er Buffets fortrinn som andre sliter med å gjenskape.

I analysen fant AQR følgende kjennetegn på en klassisk Buffet-investering:

– Sikre: Lav beta og volatilitet

– Billige: Aksjer lavt priset på fundamentale verdier med fokus på pris-bok.

– Høy kvalitet: Lønnsomme, stabile, vokser, høyt utbytte

Kjøpet av Heinz er med dette ikke et standard kjøp av Buffet, men det innehar flere av faktorene man kjenner igjen.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer