Gå til hovedinnhold

Hei! Jeg er Nordnets nye spareøkonom

Hei! Jeg heter Bjørn Erik Sættem og er Nordnets nye spareøkonom.

Jeg er 45 år og har jobbet med sparing og pensjon i 20 år. Først i Dine Penger – som journalist og senere redaktør, og deretter i Storebrand – som kommunikasjonssjef. Utdannet siviløkonom, gift, tre barn. Oppvokst i Molde – bosatt i Asker.

Jeg brenner for sparing, investering og pensjon, og tar mål av meg å bli sparernes nye vaktbikkje. Det betyr at jeg som spareøkonom vil gi Nordnets kunder og alle andre interesserte gode råd om den langsiktige sparingen din. Det betyr for eksempel at jeg vil snakke om:

  • Hvordan du sparer smart til pensjon
  • Hvordan du setter sammen en robust fondsportefølje
  • Om du bør velge aksjesparekonto, investeringskonto, IPS eller alle

Å være vaktbikkje betyr at jeg må tørre å kritisere selskaper og bransjekolleger som jeg mener gir dårlige råd, eller som selger dårlige eller for dyre produkter. Jeg synes det er viktig at sparerne forstår hvilke produkter og tjenester de kjøper – og kostnadene for dem.

Nordnet har etter hvert tatt en solid posisjon innen sparing og investering i Norge. De fleste av våre ca 70.000 norske kunder er aktive sparere, som ønsker å ta egne valg for sine sparepenger. Mens Tom Hauglund, investeringsøkonomen vår, gir de mest aktive kundene børsnyheter og analyser, vil jeg konsentrere meg om langsiktige trender og spareprinsipper.

Skal satse på pensjon

Nå har Nordnet ambisjoner om å ta en posisjon i pensjonssparemarkedet, blant annet ved å tilby pensjonskapitalbevis og etterhvert også IPS. I dette markedet finner man flertallet av norske sparere, som ofte har ett eller flere fond og kanskje noen enkeltaksjer, men de ønsker ikke bruke mye tid på å følge opp sparingen sin. Denne store gruppen trenger råd og vink på veien mot sparemålet – og gode råd trenger ikke komme fra en personlig formuesforvalter (som kun tar imot kunder med mer enn fem millioner i plasserbar formue).

Som spareøkonom vil jeg følge noen enkle spareprinsipper, som nærmest alle eksperter og formuesforvaltere er enige om. Likevel er det mange som ikke følger dem. Jeg tenker på:

  • Ikke legg alle eggene i en kurv
  • Lag en langsiktig plan og hold deg til den (ikke selg når kursene faller)
  • Velg aksjefond fremfor bank og rentefond
  • Spar jevnt og trutt – og selg gradvis ut

Nordmenns største sparefeil

Den største feilen jeg mener norske sparere gjør, er at de har altfor lav aksjeandel i sparingen sin. Nordmenn har over 1100 milliarder kroner (!) i bankinnskudd og kun et par hundre milliarder i aksjefond og enkeltaksjer. Dermed går de glipp av mye langsiktig verdistigning på sparepengene sine.

En økning i aksjeandelen fra 50 til 80 prosent i pensjonssparingen din kan anslagsvis bety ett prosentpoeng høyere årlig forventet avkastning. Dette kan øke verdien på investeringen din med over 25 prosent i løpet av et yrkesliv!

Det samme resonnementet gjelder for kostnader: Ett prosentpoeng lavere årlige kostnader i fondene dine kan øke verdien med over 25 prosent med 30-40 års sparehorisont. Det er derfor viktig å holde kostnadene nede i sparingen din. Jeg anbefaler derfor billige indeksfond som fundament i enhver langsiktige portefølje, og så kan du supplere med gode faktorfond, aktive fond og gjerne også noen enkeltaksjer.

De fleste undersøkelser viser at valg av aksjeandel er langt viktigere enn god timing av kjøp og salg ved langsiktig sparing. Sagt på en annen måte: Å sitte med høy aksjeandel i sparingen din gjennom opp- og nedturer er mye viktigere for totalavkastningen enn om du sitter med en balansert portefølje (med en miks av aksjer og renter) og klarer kunststykket å vekte deg opp og ned på gunstige tidspunkt.

Har du innspill til hva jeg skal gi råd om fremover? Bruk kommentarfeltet under eller send meg en mail på bjorn.saettem@nordnet.no. Følg meg også gjerne på Twitter – @BjornNordnet. Jeg vil legge ut min aksje- og fondsportefølje på Shareville i løpet av kort tid.

Se også E24s nyhet om nyansettelsen her: Nordnets pensjonsfremstøt: Kapret Storebrand-topp

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
17 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.02.2018 14:55

Hei,
Jeg føler at når det gjelder fond så fokuseres det for mye på kostnader kontra avkastning. Dersom man f.eks. har kr 50.000 i et fond som tar 2% årlig forv.kostnader og en årlig avkastning på f.eks. 20% så blir netto.res. kr 58.800.
Dersom man har et fond med årlig forv.kostnader på 1% og fondet klarer kun 10% avkastning så bli nettores. kr 54.450.
Slik jeg skjønner dette da så betyr avkastning mye mere enn årlig forv.kostnader. Vel og merke om man klarer å finne “riktig” fond. Enig i dette eller er jeg på bærtur?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.03.2018 13:55

venter på svar på denne….

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.03.2018 16:05

Hei Signar.
Beklager sent svar. Jeg så ikke kommentaren din før nå.
Hvorfor vi mener at kostnader er omlag like viktig som historisk avkastning foe t fond, er at det ikke er en sterk sammenheng mellom historisk og fremtidig (mer)avkastning til et fond. Det eneste man vet med sikkerhet her at et fond med lavere kostnader har et forsprang på et fond med høyere kostnader.
Dersom du klarer å finne riktig fond, som du skriver, så er jeg enig med deg 🙂
Les også denne bloggen (som riktrignok er veeeldig i favør av indeksfond): https://www.nordnet.no/blogg/indeksfond-eller-aktivt-aksjefond-20-ars-historikk-gir-svaret/
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
07.02.2018 21:15

Hva tror du skjer med Norwegian…både fly og bank!!??
Mvh reidun

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.02.2018 12:30

Hei Reidun.
Som spareøkonom følger jeg ikke enkeltaksjer. Jeg følger aksjemarkedet generelt og har de “lange brillene på”. Vår investeringsøkonom Tom Hauglund kan mye om enkeltaksjer, så han er mannen å spørre om det 🙂
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
07.02.2018 16:44

Hei
Jeg ansatte Bjørn Erik i Dine Penger i hans første jobb. Det var en innertier. Han var en fantastisk kollega som brant for å hjelpe leserne innenfor personlig økonomi. Nordnet kunne ikke ansatt en bedre mann!
Christian Vennerød

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
09.02.2018 12:28

Takk for hyggelige ord, Christian! Du var min første læremester i arbeidslivet, så jeg har mye å takke deg for! Vi har hatt mange gode og tøffe diskusjoner om fond og personlig økonomi 🙂
Hilsen Bjørn Erik

Gjest
Gjest
01.02.2018 07:52

Dette blir interessant og lese framover. Jeg tilhører en gruppe nordmenn som de fleste nordmenn ikke tror eksisterer, og som også provoserer den generelle nordmann. Jeg er en som lever under fattigdomsgrensa i Norge. Jeg har som 44 åring knapt hatt en lønn over 20 000 utbetalt i mitt voksene liv. Jeg har vel hatt mitt og stri med kan man si. Men det har ikke stoppet meg i og spare litt og investere noen tusenlapper her og der.. Kommer du til og skrive litt for oss også? Det hadde jeg satt utrolig pris på, da det er veldig få… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.02.2018 12:42

Hei Morten. Det er imponerende at du klarer å spare litt når du har en såpass lav lønn, som du selv skriver! Sparerådene for deg og andre med lave inntekter er stort sett de samme som jeg vil gi til alle andre som vil spare langsiktig. De rådene listet jeg kort opp i dette blogginnlegget. Det lavinntektsgrupper må passe ekstra på er at de har lavere “risikobærende evne” enn andre, siden de har mindre reserver å tære på dersom noe uforutsett skulle skje. Ergo vil jeg anbefale en lavere risiko i sparingen (dvs lavere aksjeandel) til personer med lav inntekt… Les mer »

Gjest
Gjest
01.02.2018 05:29

Hei.

Jeg ser frem til å overføre mine pensjonspenger til Nordnet så snart dere har en løsning klar! Jeg unnlot også å starte med IPS i fjor fordi jeg venter på Nordnet sin løsning.

Lykke til i ny jobb. Håper du blir gjest på Pengepodden snart også 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
05.02.2018 12:32

Takk for hyggelig kommentar, T.A Kristiansen. Pensjonskapitalbevis kan du flytte til oss allerede nå. IPS lanserer vi før sommeren 🙂 Følge med på Pengepodden, så vil du snart høre spareøkonomens stemme 🙂
Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
31.01.2018 18:35

Velkommen. Jeg har forstått at jeg som 36 år bør kjøre høy (kanskje 100%) aksjeandel og redusere denne etterhvert mot pensjon. Men hadde likevel vært interessant å høre mer om fordeler og ulemper med rente-/obligasjonsfond og om dette er noe som bør inn i porteføljen for å få ned risikoen.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
01.02.2018 10:58

Hei Frankern og takk for tips til tema. Mitt korte svar er at rentepapirer har en gunstig diversifiseringseffekt som en del av en aksjefondsportefølje, siden de ikke svinger helt i takt. Så du vil kunne få en bedre risikojustert avkastning ved å ha litt renter i porteføljen. I Norge er den “nye” standarden i innskuddspensjonsporteføljene ca 80 % aksjer og 20 % renter for yngre arbeidstakere som deg. I USA er aksjeandelen i lignende pensjonsprodukter for unge høyere – typisk 90-95 %. Dette er et veldig interessant tema, som jeg definitivt vil utdype mer i en fremtidig blogg. Hilsen Bjørn… Les mer »

Gjest
Gjest
31.01.2018 15:21

Dette var kloke ord, jeg ser frem til å høre fra deg i tiden fremover. Gratulerer, og lykke til, i ny jobb

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
31.01.2018 15:56

Takk Robert!
Det er en noe krevende balansegang å skrive om generelle spareråd og likevel være interessant og relevant for Nordnet-kundene – som ofte er litt mer interessert i sparing enn gjennomsnittsnordmannen. Du hører mer fra meg etter hvert 🙂

Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom

Gjest
Gjest
31.01.2018 11:27

Hei

Bra signering av Nordnet!

Håper du kan skrive litt mer om ETF’er og de mulighetene de åpner opp.
Kunne også vært interessant med en post om rebalansering, fordeler og ulemper med det.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
31.01.2018 13:58

Takk for hyggelig kommentar!
ETF er definitivt et tema jeg vil skrive om etter hvert. Her er to tidligere blogginnlegg om dette temaet:
https://www.nordnet.no/blogg/etfer/
https://www.nordnet.no/blogg/11-ting-du-burde-vite-om-etfer-borshandlede-fond/

Rebalansering er et viktig stikkord i langsiktig sparing som jeg også setter på blokken min!

Hilsen Bjørn Erik Sættem, spareøkonom