Har lånt 217 milliarder nye kroner på Børsen

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Selskaper har aldri lånt så mye i obligasjonsmarkedet på Børsen. I august passerte årets låneopptak 200 milliarder kroner, og mye tyder på at fjorårets emisjonsrekord vil bli slått.

Hittil i år har selskaper hentet 217 milliarder kroner gjennom nye lån og utvidelser av eksisterende lån. Det er 22 prosent mer enn på samme tid i 2013, et år som endte med ny emisjonsrekord på 280 milliarder kroner.

Den kraftige veksten henger sammen med at stadig flere selskaper noterer sine lån på Børsen. Hittil i år har 34 selskaper debutert som låntakere.

Det norske markedet for foretaksobligasjoner – inkludert high-yield – er blitt en eksportindustri der utenlandske selskaper kommer til Norge for å reise kapital fra utenlandske investorer. Det er særlig selskaper innen energi og maritim virksomhet som benytter seg av det norske high-yield-markedet. Dette er attraktive sektorer for internasjonale investorer. Norske meglerhus har opparbeidet seg kompetanse og plasseringsevne innen disse sektorene, og Oslo trekkes ofte frem, sammen med New York og London, som verdens best fungerende high-yield-markeder.Men det er selskaper som driver innen bank og forsikring som låner mest. 64 prosent av årets emisjonsvolum har gått til å finansiere bank- og forsikringsselskaper. Obligasjoner med fortrinnsrett, også kjent som boligobligasjoner, er den klart største låntypen på Oslo Børs, og utgjør 31 prosent av årets emisjonsvolum.

Emisjonsvolumet speiler verdien av de utstående lånene notert på Oslo Børs. Ved utgangen av august var den utestående verdien av obligasjonen og sertifikatene, utenom statspapirer, 1.053 milliarder kroner. Bank og forsikring står for nær 70 prosent av disse lånene. Mer enn en tredel, 37 prosent, av de utestående obligasjonskronene er i en boligobligasjon.

Oslo børs september

Les mer og se nøkkeltall fra rentemarkedet – August 2014 her

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer