Gå til hovedinnhold

Grønne fond på kjøpstoppen

Mens teknologifond har vært de aktive Nordnetkundenes fondsfavoritt i flere år, får de nå konkurranse fra grønne fond som investerer i fornybar-sektoren.

Verdens børser korrigerte ned i september, etter kraftig oppgang siden bunnen i slutten av mars. Verdensindeksen falt med knappe 4 % i september, hvorav amerikanske teknologiaksjer bidro mest til nedgangen. Hittil i år er Verdensindeksen omtrent i 0, målt i lokal valuta. Oslo Børs endte måneden så vidt i minus, med knapt 1 % fall, og er ned rundt 8 % så langt i år.

Våre privatkunder nettokjøpte fond for 233 millioner kroner i september. Aksjefond ble nettokjøpt for 309 millioner kroner. Rentefond ble nettosolgt for 78 millioner og kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 2 millioner.

Grønne fond med kanonavkastning

3 av de 10 mest kjøpte fondene i september er grønne fond. Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi er to av disse fondene, som begge investerer i spesielt bærekraftige og grønne selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft.

Begge disse fondene har nytt godt av reprisingen av fornybar-sektoren i år.Handelsbanken Bærekraftig Energi har hatt en oppgang på utrolige 67 % hittil i år. Storebrand Fornybar Energi ble først etablert som et aksjefond i slutten av juni. Siden da har fondsforvalter Philip Ripman levert en avkastning på hele 50 %.

Dette høres fantastisk ut, men avkastningen er omtrent den samme som for S&P Global Clean Energy, som er referanseindeksen som Morningstar benytter for fondet.

Det siste grønne fondet på topplisten er gjengangeren DNB Grønt Norden. Fondet har gitt en avkastning på 25 % hittil i år, som er 7 prosentpoeng foran Norden-indeksen.

Forvalter  Øyvind Fjell gjestet Pengepodden  for en måneds tid siden. Der uttalte han blant annet at han ikke fryktet en boble i grønne aksjer, og han ytret stor tro på de norske fornybar-selskapene Quantafuel og NEL.

Nordnets nye indeksfond på topplisten

1. september lanserte Nordnet 4 nye indeksfond: Nordnet Indeksfond Global, USA, Europa og Emerging Markets. Alle 4 fondene er på 10 på topp-listen over mest kjøpte fond i september.

Dette er som forventet. Indeksfond fra andre forvaltere har vært netto solgt de siste månedene som følge av Nordnets nye prismodell for fond, og en del kunder velger å bytte til Nordnets egne indeksfond for få lavere kostnader.

High yield-rentefond på salgstoppen

3 av de 10 mest solgte fondene i september er high yield-rentefond. Dette er fond som investerer i selskapsobligasjoner med lav kredittrating.

High yield-fondene fikk seg en skikkelig smell i mars, da conronaviruset herjet som verst. På en måned falt de norske høyrisiko-rentefondene med om lag 20 %, et fall som var omtrent like stort som norske aksjefond. En del kunder som eide disse fondene var nok ikke klar over den relativt høye risikoen. Nå begynner de fleste av de norske high yield-fondene å nærme seg 0 i avkastning hittil i år, og noen kunder velger nok derfor å selge seg ut.  

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I SEPTEMBER:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I SEPTEMBER:
NORDNET INDEKSFOND GLOBALNORDNET INDEKSFOND NORGE
HANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGIKLP KORT STAT
TIN NY TEKNIKKLP AKSJE FREMVOKSENDE MARKEDER II 
MSDW INVF US GROWTH FUNDBGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
NORDNET INDEKSFOND EMERGING MARKETSKLP AKSJEGLOBAL INDEKS V
STOREBRAND FORNYBAR ENERGIHOLBERG KREDITT
NORDNET INDEKSFOND USADNB TEKNOLOGI
DNB GRØNT NORDENFONDSFINANS KREDITT
NORDNET INDEKSFOND EUROPADNB HIGH YIELD
FIRST NORDEN FOKUSSTOREBRAND GLOBAL MULTIFACTOR

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
5 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Per Rune Andersen
Per Rune Andersen
11.02.2021 19:37

Sønn 18 ønsker å spare i fond. Eks 100k.
Forslag på type fond?
Ser i øyekroken at fornybar energi og alt grønt egentlig er hot.
Råd?

Magnus
Magnus
14.11.2020 12:16

Virkelig fornøyd med nordnet. De har fått til store ting!

Gjest
Gjest
09.10.2020 16:45

Nordnet er vel årsaken til at jeg velger fond/aksjer ut fra hva Nordnet og Bjørn Erik Sættem både skriver i kommentarer og anbefaler! Stor honnør til disse!!👍