Gå til hovedinnhold

Grønn lånerekord på Børsen

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Aldri før har det blitt lånt så mye gjennom grønne obligasjoner som nå. Kommunalbankens nye grønne milliardlån sender det utestående lånebeløpet til ny rekord.

Kommunalbanken utstedte i går et grønt obligasjonslån på til sammen 1,35 milliarder med Nordea og SEB som tilretteleggere (melding).

I høst har vi sett en grønn lånebølge på Børsen, med mange nye grønne obligasjonsutstedelser og flere nye grønne låntakere. Aldri før har det vært notert så mange grønne lån fra så mange utstedere som nå. Kommunalbankens nye grønne obligasjon sender også det samlede utestående grønne lånebeløpet på Børsen til ny rekord

– I tråd med den internasjonale utviklingen forventer vi at den norske interessen for grønne obligasjoner øker ytterligere de neste årene. Prissettingen ble i tråd med forventningene våre og i samsvar med våre internasjonale utstedelser, sier Sigbjørn Birkeland, direktør for kapitalmarkeder i Kommunalbanken.

– Vi ser stor interesse fra langsiktige investorer knyttet til liv og pensjon både i Norge og internasjonalt. I tillegg er det flere spesialiserte investorer som er opptatt av grønne obligasjoner, sier Birkeland til Hegnar.no.

De grønne obligasjonene som er notert på Børsen er i dag har en utestående verdi på 14,42 milliarder kroner. Når de grønne lånene som er utstedt tidligere i høst børsnoteres, vil det grønne utestående lånebeløpet nå en klar ny historisk toppnotering. Tidligere i høst har også Scatec Solar hentet 750 millioner kroner (melding) og OBOS 430 millioner kroner (melding) gjennom nye grønne obligasjonslån.

I januar 2015 ble Oslo Børs den første børsen i verden med en egen liste for grønne obligasjoner. Kommunalbanken har spilt en viktig rolle i utviklingen av dette markedet. De utstedte den første grønne obligasjonen på Børsen, og er den største utstederen av grønne obligasjoner på Oslo Børs – se figur under.

Til nå har Kommunalbankens grønne obligasjoner vært dollarlån. – Vi har utstedt grønne obligasjoner i det internasjonale markedet i lengre tid og ønsket å gjøre dette tilgjengelig også for investorer i norske kroner, sier Birkeland.

Midlene som hentes gjennom et grønt obligasjonslån skal utelukkende benyttes til å finansiere miljøvennlige prosjekter. Det er et krav at den uavhengige vurderingen av prosjektet offentliggjøres slik at investorene skal ha innsyn i prosjektets miljømessige sider. Ved børsnotering får investorer også innsyn i utviklingen av prosjektet underveis.

Kommunalbanken gir lån til norske kommuner.  – Pengene som lånes inn gjennom obligasjonen lånes ut til miljøvennlige prosjekter i kommunesektoren. Derfor vil de blant annet finansiere Horten videregående skole, som er Norges første plusshus-skole, Romsdal videregående som oppføres i massivtre og biogassanlegget på Grødaland i Hå kommune, forklarer Kommunalbanken.

Per november 2017 har Kommunalbanken lånt ut 13,8 milliarder kroner som Grønne lån til norske kommuner. Majoriteten av disse lånene finansierer prosjekter innen lavkarbontransport, grønne bygg og vann, avløp og renovasjon.

Les også: Grønn lånebølge

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer