Grønn lånebølge

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Det er vårløsning i markedet for grønne obligasjoner, lån som skal gå til klimariktige formål. I dag noterte Eidsiva sitt første grønne obligasjonslån på Oslo Børs, og de siste dagene har en rekke selskaper annonsert grønne børsplaner.

I januar 2015 ble Oslo Børs den første børsen i verden med en egen liste for grønne obligasjoner. Siden da har vært forholdsvis stille på denne listen, med få nye lån. I fjor ble det kun notert én grønn obligasjon, og i årets ti første måneder kom det to nye lån på den grønne listen. Men nå tyder mye på at det løsner.

I dag noterte Eidsiva sin første grønne obligasjon, Eidsiva Energi AS 17/23 FRN, et lån med kupongrente på 1,64 prosent, utestående verdi på 750 millioner kroner og med Skandinaviska Enskilda Banken som tilrettelegger.

Rekordmange lån og låntakere
Dermed er det nå notert 14 grønne obligasjoner på Børsen fra 11 utstedere med en utestående verdi på 13,8 milliarder kroner. Det har aldri vært notert så mange grønne lån fra så mange låntakere – se figur under. Til sammen er det lånt 18,7 milliarder kroner gjennom grønne obligasjonslån på Børsen (inkludert lån som har forfalt).

Nye grønne obligasjoner på vei til Børsen
Sannsynligvis vil det bli notert flere nye grønne obligasjoner fremover. Forrige uke meldte Agder Energi om vellykket plassering av sin første grønne obligasjon, et lån på 750 millioner kroner (melding). Denne uken hentet Scatec Solar 750 millioner kroner gjennom et nytt grønt obligasjonslån (melding). Tirsdag denne uken annonserte også Kommunalbanken ønske om utstedelse av en grønn obligasjon (melding).

Skal gå til klimariktige formål
Midlene som hentes gjennom et grønt obligasjonslån skal utelukkende benyttes til å finansiere miljøvennlige prosjekter. Det er et krav at den uavhengige vurderingen av prosjektet offentliggjøres slik at investorene skal ha innsyn i prosjektets miljømessige sider. Ved børsnotering får investorer også innsyn i utviklingen av prosjektet underveis.

– Bør få øynene opp for det grønne
Etterspørselen etter grønne obligasjoner har økt kraftig de siste årene, både i Norden og på verdensbasis. «Hittil har de blitt benyttet i større utstrekning i Sverige enn i Norge. I dag er det omtrent 90 milliarder svenske kroner utestående i det svenske markedet, mot ni milliarder norske kroner i Norge,» skriver DNB Markets.

– Flere finansdirektører bør få opp øynene for det grønne. Grønne obligasjoner kommer til å bli en betydelig del av obligasjonsmarkedet i årene som kommer, sier Nina Ahlstrand, bærekraftsansvarlig i DNB Markets, i denne artikkelen.

Ifølge DNB Markets var det globalt ved utgangen av september utstedt grønne obligasjoner for 73 milliarder euro siden årsskiftet. Det er høyere enn volumet i hele 2016 som endte på 70 milliarder euro, og det høyeste noensinne.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
14.12.2018 10:18

Er det noen måte for vanlige nordnetkunder å kjøpe seg inn i en grønn obligasjon på?